Fakta: Femte året i rad

Evenemanget Astronomins dag och natt syftar till att göra "det fantastiska med astronomin och universum tillgängligt för folk i hela Sverige". Årets upplaga är den femte sedan starten 2012. Det hela koordineras av Svenska Astronomiska Sällskapet.

I år blir det ett 50-tal arrangemang på omkring 40 orter i landet. Dagen sammanfaller med Nasa-sponsrade Internationella månskådarnatten.

– Det är en astronomifest med aktiviteter över hela landet, säger lundabon Peter Linde, projektledare på Svenska astronomiska sällskapet som initierat arrangemanget.

Det handlar om föredrag, utställningar, teleskoptittande och mycket annat på ett 40-tal orter, från Piteå till Malmö.

– Vi tycker att det är fantastiskt spännande att titta på stjärnhimlen och vill förmedla det till så många som möjligt.

En av de mer spektakulära aktiviteterna under dagen är ett pappersflygplan med gps-sändare som släpps från en höghöjdsballong drygt 35 kilometer ovanför norra Värmland. Planet ska sedan tas om hand när det landar på jorden. Alltsammans filmas och sänds live på Tekniska museet i Stockholm.

"Vi vill inte bara titta på världsrymden utan också nå upp dit", förklarar Astronomisk Ungdoms ordförande Jennifer Andersson.

Ett annat arrangemang som sticker ut är kvällens planerade stjärnskådning vid turistattraktionen Döda fallet i Hammarstrand i Jämtland. Här har arrangören, precis som på många andra håll, backat upp med inomhusaktiviteter om det skulle bli molnigt och dåligt väder.