Detta är en semla

En semla är en vetebulle med fyllning av mandelmassa och vispgrädde som traditionellt äts under fastetiden innan påsken.

Semlorna åts för att människor skulle feta till sig.

Nu gör semlorna entré redan före jul och äts fram till fettisdagen.

Fettisdagen firas i flera länder: I England finns "Pancake day", i USA "Mardi gras, i Österrike och Tyskland heter dagen "Faschingsdienstag".

Den klasiska semlan är unik för Sverige i den formen vi äter den. Den kom till när Sverige var katolskt och det finns liknande bakverk i flera andra länder. Den gemensamma nämnaren är: "feta, goa friterade bakverk".

Mandelmassan introducerades först på senare delen av 1800-talet. En gotländsk bagare lanserade vispgrädden på 1930-talet.

Källa: Nationalencyklopedin, Mari Öhrn

Hybrider av den klassiska semlan fick ett uppsving när semmelwrappen lanserades på Tössebageriet i Stockholm förra året.

– Tidigare år har det varit väldigt konservativt och svårt att rucka på semlan. Folk har blivit upprörda över den allra minsta förändringen, men så är det inte längre, säger semmelfantasten Mari Öhrn, som skrivit boken "Semlor".

I år finns det otaliga varianter av den klassiska bakelsen: bao-semlan, räksemlan, tårtsemlan, semmel-smoothien, lusse-semlan med mera.

Magiskt recept

– Efter succén med semmelwrappen så är konditorier nästan tvungna att lansera sina egna hybridformer. Det handlar också om en ekonomisk vinning och om att alla vill lyckas hitta det magiska konceptet.

Ekmans konditori i Trollhättan har hittat på flera egna varianter. Förra året gjorde de succé med korvbrödssemlan och i år har chokladbollssemlan gjort entré.

– Vi kom bara på idén. Vi hade smeten bredvid oss och rullade en bulle och la i semlan, säger ägaren Mikael Ekman.

"Det goa i mitten"

Den populäraste på Ekmans konditori är ändå den klassiska semlan. Själv föredrar Mikael Ekman korvbrödssemlan.

– Den är väldigt god att äta och man får allting i samma tugga hela tiden. I den klassiska måste du äta dig in till det goa i mitten.

Mari Öhrn håller sig dock till den klassiska bakelsen. Och äter den helst i ett fat med varm mjölk, även så kallad hetvägg.

– Då blir det lite svårt med de här nya varianterna som man inte kan lägga i varm mjölk.