Midsommarvädret de senaste 10 åren

2004 Kyligt och regn på de flesta håll, utom Svealand och Norrlandskusten.

2005 Högsommavärme i hela landet bortsett från Norrland, där det även regnade.

2006 Skurar i större delen av landet och åska på flera håll.

2007 Kraftig nederbörd i större delen av landet. Även åska på flera håll.

2008 Regnigt på många håll med temperaturer runt 15 till 20 grader.

2009 Regn- och åskskurar i söder. Uppehåll men kyligt i norr.

2010 Soligt i södra Sverige med tempraturer runt 19 till 25 grader. Varmt men i allmänhet ostadigt med både regn och åska i större delar av landet, Norrland undantaget.

2011 Regn och skurar på många håll. Dagstemperaturer i allmänhet på 15 till 20 grader.

2012 Ganska solig midsommar i Svealand och Norrland. Regnområde över Gotland.

2013 Några omfattande regnområden drog in över Sverige. Största mängderna i västra Götaland. Dock temperaturer på 20 till 25 grader på flera håll.

2014 Kylig luft strömmade ner över Sverige. 10 grader längst i norr och strax över 20 grader runt södra Gotland.

Källa: SMHI & SVT

Vi ser ut att behöva ladda med paraply och regnställ inför årets midsommarfirande. Med temperaturer på 10-15 grader är prognosen ganska så dyster i hela landet.

– Ja, i alla fall om man är ute efter sol och värme, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.

Att midsommar oftast innebär regn och kyla tycks vara något av en allmän "sanning". Men är det verkligen så? Ja, det ser faktiskt ut att stämma.

Naturligtvis varierar det mellan de olika delarna av landet, men sett till SMHI:s statistik de senaste tio åren har midsommaraftnarna i Sverige generellt dominerats av dåligt väder.

Midsommar i regnställ väntar

Sedan 2004 har det sällan gått en sommar utan ostadigt väder, regn och skurar, även om det också varit flera år då temperaturen har legat på det normala för högtiden, det vill säga mellan 15-20 grader.

När det kommer till den kallaste midsommaraftonen för hela landet får vi dock gå tillbaka ända till 1987. Då hade Stockholm som högst 11 grader under dagen och i inre Norrland var det på vissa håll nära nollgradigt.

Men de som klarar sig undan fredagens regnoväder kan räkna med normala temperaturer. Och vill man undvika skurarna är sannolikheten för uppehåll enligt SMHI i allmänhet större längsmed kusterna.