Fakta: Daniel Craig

Född 1968 i Chester, England.

Som 6-åring började han spela skolteater och vid 14 års ålder medverkade han i pjäser som "Oliver" och "Romeo och Julia" på Hilbre High School i West Kirby. Som 16-åring flyttade Craig till London för att börja på National Youth Theatre. Började senare studera vid Guildhall School of Music and Drama tillsammans med bland andra Ewan McGregor.

Filmdebut: 1992 i "Ensam är stark".

Filmer i urval: "Road to Perdition" (2002) , "Casino Royale" (2006), "Quantum of Solace" (2008), "The girl with the dragon tattoo" (2011), "Skyfall" (2012).

Aktuell i: Bondfilmen "Spectre" som får svensk premiär den 30 oktober.

Källa: Imdb

Daniel Craig protesterar inte – trots att han tidigare varit väldigt negativt inställd till ännu en Bondfilm.

– Det låter förnuftigt. Låt oss pusta ut efter "Spectre" och komma med ett besked efter det, säger han till TT.

"Spectre" är Craigs fjärde film som James Bond och Mendes andra. Efter "Skyfall" sade Mendes tvärt nej till att göra ännu en film i serien, trots att producenterna självfallet ville ha honom, eftersom den inte bara blivit en kritikersuccé utan också den mest inkomstbringande Bondfilmen någonsin. Men han ångrade sig. Nu säger Mendes till TT:

– Det gick för fort, jag skulle komma med ett snabbt besked. Men sedan satte jag mig ner och funderade och insåg att bara vi kunde komma på en bra story så ville jag fortsätta.

Craig byter ton

För Daniel Craig var det inget att fundera över, eftersom han var kontrakterad att göra fyra filmer. När inspelningen av "Spectre" var över, sade han i en intervju att han hellre skulle skära av sig handlederna än att göra en ny Bondfilm. För detta fick han hård kritik (han sägs tjäna ungefär en halv miljard svenska kronor på "Spectre") och lär ha blivit uppläxad av producenterna Barbara Broccoli och Michael G Wilson. Nu är tonen en annan.

– Ge det tid. Låt oss återkomma när allt kring "Spectre" har hunnit lägga sig.

Filmens fotograf har varit den svensk-holländske Hoyte van Hoytema och både Mendes och Craig höjer denne till skyarna.

– Jag har tidigare jobbat med flera av världens bästa filmfotografer och Hoyte hör hemma bland dem. Ni borde göra honom till en nationalskatt i Sverige. Fast jag vet att holländarna hävdar att han är holländare. Ni får väl ta hälften var, säger Sam Mendes.

Mer Stieg Larsson?

Rooney Mara sade nyligen att hon tycker det vore nästan skamligt om det inte blev någon fortsättning på "The girl with the dragon tattoo". Vad säger Craig om det?

– Att jag gärna gör vad som helst tillsammans med Rooney igen. När det gäller mera Stieg Larsson, så har jag hört att det pågår någon form av förhandlingar om det, men mer än så vet jag inte.

Nu stundar en månads pr-turné för hela "Spectre"-gänget. Kommande helg är det premiär i Mexiko för USA och Latinamerika, sedan reser de till Kina. Mendes ser fram mot lite ledighet, medan Craig förbereder sig för att spela Jago i en New York-uppsättning av Shaespeares "Othello".