Fakta: Flyktingkrisen

Under 2015 ökade flykting- och migrantströmmen mot Europa.

I Sverige slås rekord i antal flyktingar i oktober. Då passerades den tidigare högsta årsnoteringen från 1992, då 84 018 människor sökte asyl under Balkankriget.

Samma månad nådde samtliga partier utom SD och V en överenskommelse om migrationspolitiken med syftet att minska antalet asylsökande.

I början av november varnade migrationsminister Morgan Johansson för att boendeplatserna kan ta slut.

En vecka senare beslutade regeringen att införa gränskontroller.

Bara dagar senare tvingades flyktingar sova utomhus då Migrationsverket inte lyckades få fram så många boendeplatser som behövdes.

Den 24 november meddelade regeringen att Sveriges asyllagstiftning ska anpassas till EU:s miniminivå.

Totalt anlände drygt 160 000 asylsökande till Sverige 2015, varav över 35 000 var ensamkommande barn.

I år spår Migrationsverket att 34 500 asylsökande, varav 3 000 ensamkommande barn, tar sig till Sverige.

Källa: TT och regeringen

Anders Danielsson lämnar Migrationsverket för att bli ny generalsekreterare för svenska Röda korset.

– Anders Danielsson har gjort ett utmärkt jobb som generaldirektör för Migrationsverket i en väldigt, väldigt svår tid, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Lämplig tid

Han har vetat om Danielssons planer en tid och förstår att han efter många års statlig tjänst, varav drygt fyra år på Migrationsverket, nu vill pröva något annat.

– Det här är en lämplig tidpunkt att lämna, eftersom vi har ett skifte i faserna. Det hade varit omöjligt att göra förra året, säger Morgan Johansson.

Regeringen kommer inom kort att utse en tillförordnad generaldirektör.

När Anders Danielsson tog över 2012 sökte 44 000 människor asyl i Sverige. I fjol var siffran rekordhöga 160 000 personer, vilket innebar en mycket stor press på myndigheten.

Flera nöjda

Bland riksdagspartierna är flera nöjda med att Danielsson lämnar.

– Han har ibland spelat ner de utmaningar som vi faktiskt står inför i migrationspolitiken, exempelvis åldersbedömningarna, där det nu är helt uppenbart att det varit ett stort problem, säger Johan Forssell, M:s migrationspolitiske talesperson, som efterlyser en generaldirektör som inte väjer för att fatta tuffa beslut.

SD håller Danielsson ansvarig för att flyktingströmmen till Sverige blev så omfattande. Detta på grund av beslutet att alla från Syrien skulle få permanenta uppehållstillstånd.

"När Sverige som enda land gav automatiska uppehållstillstånd blev det en stor pull-faktor som har bidragit till asylkaoset vi såg förra året", skriver Paula Bieler, SD:s migrationspolitiska talesperson, i ett uttalande.