Løkke Rasmussens borgerliga regering har nu lagt fram tre förslag: De innefattar en "dynamisk lista" över hatpredikanter, så att sådana kan förhindras inresa till Danmark. När det gäller personer som redan är danska medborgare vill man undersöka om det går att kriminalisera vissa yttranden som undergräver dansk lag, utan att bryta mot religionsfriheten. Besöksförbud för vissa personer till moskéer kan också bli aktuellt.

– Och så vill vi se om man kan dra tillbaka rätten att vara vigselförrättare från människor som inte respekterar normerna i vårt samhälle, säger Løkke Rasmussen.

Förslagen ska diskuteras av folketingets politiker i nästa vecka.

Kampen mot radikalisering har bland annat aktualiserats genom en dokumentär i danska TV2, som visar hur en imam vid Grimhøjmoskén i Århus predikar att otrogna muslimska kvinnor ska stenas till döds eller piskas enligt sharialag.

I Sverige har antalet medborgare som åker till Syrien och Irak för att strida med extremistgrupper som terrorstämplade Islamiska staten (IS) de senaste åren blivit allt fler. I nuläget är de drygt 300.