Fakta: Från Filippinerna och Thailand

I Danmark arbetar omkring 3 000 utländska kvinnor – och ett fåtal män – som au pair. De största grupperna är kvinnor från Filippinerna och Östeuropa. Verksamheten räknas som kulturutbyte.

Uppehållstillstånd för au pairarbete beviljas i högst 24 månader. Det måste finnas minst ett minderårigt barn i värdfamiljen och au pairen måste vara ogift, barnlös och mellan 18 och 29 år gammal.

Familjen svarar för uppehället och måste betala minst 4 050 danska kronor i månaden i fickpengar. Au pairarbetet ska vara minst tre timmar och maximalt fem timmar om dagen, och inte mer än sex dagar i veckan.

Källa: Ritzau, Ny i Danmark.

De omkring 3 000 kvinnor från Filippinerna och Östeuropa som i dag arbetar i danska hem borde i stället ha samma löne- och arbetsvillkor som andra grupper på den danska arbetsmarknaden, enligt Caritas.

– Som det ser ut i dag är au pair-systemet snarare ett sätt att ge billig arbetskraft för välbärgade och tidspressade danska familjer än det används för kulturellt utbyte, säger Caritas generalsekreterare Jann Sjursen till tidningen Kristeligt Dagblad.

Om inte det går vill Caritas åtminstone att kvinnornas rättigheter stärks, så att de kan behålla sina uppehållstillstånd om de exempelvis får sparken eller blir gravida.

Caritas får stöd av fackförbundet FOA och migrationsforskaren Helle Stenum vid Roskilde universitet, som anser att det 44 år gamla systemet innebär strukturellt förtryck, då barnflickor inte har samma rättigheter som andra.

– Vissa är nöjda med sin au pair-placering . Andra utsätts för allvarlig exploatering, säger hon till tidningen.