Fakta: Attentatet

Vid attacken mot Lars Hedegaard i februari 2013 i hans bostad i Köpenhamnsstadsdelen Frederiksberg sköt en man utklädd till postbud med pistol mot författaren men missade. Den misstänktes identitet fastställdes tack vare spår i en varubil som mannen köpt under falskt namn.

Samtidigt säger anonyma källor till Jyllands-Posten (JP) att det är "99,9 procent säkert" att Turkiet lämnade över honom till IS vid en fångutväxling 2014.

Mannen var efter dådet i februari 2013 internationellt efterlyst och greps i Turkiet i april 2014. Danmark skulle begära honom utlämnad, men innan alla formaliteter var klara meddelade turkiska myndigheter – utan officiell förklaring – i oktober att han redan hade frigetts.

Fångutväxling med IS

En teori har varit att mannen lämnats över vid en fångutväxling med IS i utbyte mot turkiska diplomater. Jyllands-Postens källor säger att danska myndigheter i dag är "99,9 procent säkra" på att han var en del av fångutväxlingen.

Samma källor säger att den nu 28-årige mannen befinner sig i Raqqa, IS starkaste fäste i Syrien.

Nu kräver det rödgröna danska partiet Enhedslistens talesperson i utrikespolitiska frågor Nikolaj Villumsen att justitieminister Søren Pind och utrikesminister Kristian Jensen kallar till samtal om saken.

– Detta är en stor skandal. Det är mycket allvarligt om den turkiska regeringen har samarbetat med terroristerna i Islamiska staten och utväxlat den misstänkta attentatsmannen, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Nytt ljus på radikala miljöer

Enligt tidningen JP:s källor ska den danska säkerhetspolisen PET ha haft mannen under bevakning i flera år innan attacken, och att han haft kontakter med radikala islamistiska miljöer. Det sätter dådet i ett nytt ljus, säger den svenska terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det visar att de strukturer som senare blev den islamiska staten, kanske redan var aktiva i Danmark 2013, säger Ranstorp till Jyllands-Posten.

PET vill inte kommentar saken för tidningen.