Fakta: Undersökningen

Undersökningen har gjorts av YouGov på uppdrag av den danska gratistidningen Metroxpress. Den är baserad på intervjuer med 1006 representativt utvalda personer i åldern 18-74 år. undersökningen gjordes under perioden 5-8 februari 2016.

En undersökning som företaget YouGov gjort på uppdrag av den danska tidningen Metroxpress, visar att fyra av tio danskar är rädda för nya attentat och att var tredje tror att det kommer att ske nya terrorangrepp i Danmark under året.

– Det är ett uttryck för att flera danskar insett att vi inte är fredade, bara för att vi bor i lilla Danmark, säger Henrik Lyng, krispsykolog vid Center för Beredskapspsykologi, till tidningen.

Nästan 10 procent av danskarna som deltagit i undersökningen har ändrat sitt beteende på grund av terrorangreppet i fjol. Bland annat uppger de att de undvikit större folksamlingar med människor de inte känner.

En femtedel av danskarna har blivit mer vaksamma, enligt undersökningen.

– Den statistiska risken för att dö i ett terrorangrepp är mycket litet, därför är det ologiskt att vi är rädda för det, säger Lyng till Metroxpress.

Det var den 14 februari 2015 som 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein först dödade filmregissören Finn Nørgaard vid kulturhuset Krudttønden och därefter Dan Uzan, som vaktade en judisk konfirmationsfest. El-Hussein skottskadade sedan ytterligare fem personer innan han sköts ihjäl av polis.