Fakta: Sådant som lindrar

Har man tjock snuva kan man bli hjälpt av att rensa näsan med koksaltlösning. Det är något kan man köpa färdigt på apoteket, eller göra själv. Vill man prova själv blandar man ett kryddmått salt med en deciliter vatten. Man kan koka upp lösningen och låta den svalna, men det är inte nödvändigt. Det finns speciella plastsprutor eller nässköljare som man kan använda för att få in lösningen i näsan.

Nässprej med en avsvällande effekt är en annan metod. Dessa ska dock inte användas med än tio dagar, eftersom man då kan drabbas av nästäppa som är svår att bli av med. Om du känner att du inte kan vara utan sprejen bör du kontakta vårdcentralen.

Att sova med höjd huvudända kan lindra täppan.

Om du fortfarande är täppt eller har en rinnande näsa efter tre veckor ska du kontakta vården för att kolla om det kan bero på allergiska besvär.

Källa: 1177 Vårdguiden

Att näsan börjar rinna kan ha olika orsaker. Förkylning, som kan bero på virus eller bakterier, eller allergi. Men det funkar på samma sätt – slemhinnorna i näsan blir irriterade, börjar svullna och sätter igång att producera vätska. Med andra ord snor. Och även om snoret mest kan upplevas som jobbigt har det faktiskt en viktig funktion.

– Det är som ett slags skydd, för att slemhinnorna inte ska torka ut. Sedan är det också så att snoret är ett sätt för kroppen att göra sig av med föroreningar, bakterier, döda vita blodkroppar och så. Det kan också transportera bort pollen som irriterar, säger Anna Nergårdh, chefsläkare vid Stockholms läns landsting.

Grönare ju mer vitt

Ju mer vita blodkroppar snoret består av, desto mer trögflytande och gul-grönt är det.

Det finns olika sätt att lindra snorandet. Receptfria nässprayer är ett.

– Men där är det viktigt att man gör som det står på förpackningen och inte använder dem mer än tio dagar i följd, för då kan sprayerna börjar reta slemhinnorna istället och då kan det bildas mer snor av det, säger Anna Nergårdh.

Vila bäst

Att använda nässkölj är ett annat sätt, men även med den är det viktigt att vara måttfull. Blir det för mycket kan även det irritera slemhinnan.

– Det bästa är egentligen att vila och vänta ut det, det finns ingen genväg, säger Nergårdh.

– Jag tycker man ändå ska tänka på att det är ett tecken på att kroppen fungerar som den ska. Man får försöka tänka att har man något som retar slemhinnorna så ska man bli lite snorig, det är kroppens sätt att reagera. Och tack och lov är det ingen som är snorig för evigt, förr eller senare går det över, fortsätter hon.