Folkomröstningar i Sverige

Senast hela Sverige röstade i en folkomröstning var 2003 för eller mot euron – då deltog 5,8 miljoner svenskar och det blev ett nej. Sammanlagt har Sverige haft sex rådgivande nationella folkomröstningar.

Kommunala folkomröstningar är betydligt vanligare och brukar hållas i samband med valdagen. I fjol röstade till exempel Göteborg om trängselskatt. 

När man genomför en omröstning i ett helt landsting så är det en kommun som ansvarar för det hela.

Källa: Val.se, Lagen.nu

– Det är så klart att folkopinionen och namnundersamlingar är viktiga, men det är inte så att man kan tvinga fram en nationell folkomröstning, nej, säger statsvetaren Anders Broman vid Karlstads universitet.

Det går nämligen bara på kommun- och landstingsnivå i Sverige.

►LÄS MER: SD överger riksdagen för att avskräcka flyktingar på fältet

Det som gäller är följande: Om tio procent av invånarna i en kommun skriver under med sin egen namnteckning, personnummer och adress så måste kommunfullmäktige ta upp frågan. Så inte ens där duger sms-röstande. Sedan kan dessutom kommunfullmäktige avslå förslaget med två tredjedelars majoritet.

– Jämfört med andra länder så är folkinitiativet i Sverige svagt.

►LÄS MER: SD: Vi vill att nyvalet blir en folkomröstning om invandring

Anders Broman tror att det är högst osannolikt att Sverigedemokraterna med sin kampanj ska kunna få till en folkomröstning om invandringen.

Vad är syftet då?

– Partierna är ju känsliga för opinion. Det är betydligt mer sannolikt att de andra partierna börjar justera sin politik för att bejaka den delen av opinionen. Det ser man ju redan nu på M-stämman.

Hur många skulle du uppskatta är för en folkomröstning om invandring, som inte röstar på SD?

– Det tror jag är ganska få. De ställer nog i så fall krav på sina partier och vill att det ska tas via riksdagsbeslut, säger Broman.