Fakta: Melatonin

Melatonin är ett hormon som styr kroppens dygnsrytm.

Det kan kallas för hjärnans egna sömnmedel och produceras nattetid eller när vi befinner oss tillräckligt länge i mörker.

Dagtid avbryts bildandet av melatonin när en tillräckligt stor ljusmängd når ögats näthinna.

Snö och det blå ljus som reflekteras ifrån den hjälper till att hindra kroppens produktion av melatonin.

Källa: 1177 Vårdguiden

När snö ligger på backen reflekteras blått ljus till näthinnan vilket leder till minskning av hormonet melatonin, kroppens egna sömnmedel. Där med blir man alltså piggare av att det är snö ute. Per Nylén är docent på Arbetsmiljöverket och forksar kring ljus. Han menar att snön gör både gott och ont för människan.

►LÄS MER: Snösnoppen är återskapad – i jätteformat

– Snö och solljus är bra för att bli pigg, men kombinationen kan också vara skadlig. Solens ultravioletta strålar reflekteras i snön vilket kan påskynda utvecklingen av gråstarr. Men vanliga solglasögon är ett perfekt skydd, förklarar han.

Under vinterhalvåret stannar många inomhus vilket också kan vara en bov till att man känner sig trött.  Till skillnad från blått kallt ljus ute är ljuset inomhus ofta varmt och gultonat häruppe i Norden, t ex från glödlampor och flertalet lysrör; vi vill ju komma in i ”värmen”. Men det gula ljuset gör inte att melatoninnivån sjunker i samma grad som det blå, det kan bidra till att man kan känna sig trött på kontoret.

– Många säger att de tar sig en nypa frisk luft på lunchen. Jag tycker att en nypa friskt ljus är mer korrekt. Ju mer ljus vi får desto piggare blir vi. Det är det enkla svaret, säger Per Nylén.

►LÄS MER: Här är sprejen som ska få dig att sova bättre

Är det så enkelt att vi är tröttare i vintertid utan snö?

– Jag har ingen forskning på det, men med den kunskap vi har idag bör det stämma.