Fyra olika grupper av håravfall

1. Ärftligt håravfall.

Det finns fyra olika grupper av håravfall, enligt docent Lars Norlén. Det vanligaste är det ärftliga håravfallet. Det leder ofta till tunnare vikar och en kal fläck bak på hjässan för män. För kvinnor blir det sällan någon kal fläck, det blir i stället en jämnare uttunning.

2. Stressutlöst håravfall.

Det näst vanligaste är det stressutlösta håravfallet – men det handlar vanligtvis inte om emotionell stress.

– Utan det är något som stressar hårväxten som till exempel läkemedel, en hög feberperiod eller att man har fött barn, säger Lars Norlén.

3. Fläckvis håravfall.

Den tredje stora gruppen är det fläckvisa håravfallet som ofta beror på en vanlig hudsjukdom som heter alopecia areata.

– Det drabbar över två procent av jordens befolkning någon gång i livet, enligt hudspecialisten.

4. Ärrbildande håravfall.

Den fjärde gruppen är ärrbildande håravfall.

– Det leder till permanent ärromvandling av skalpen som är oåterkallelig. Det handlar om att diagnostisera i tid och sätta in en stark behandling. Man kan säga att det är enda tillfället när det är riktigt bråttom.

De som drabbas av kraftig inflammation eller klåda rekommenderas att söka hjälp omedelbart.

Då ska du uppsöka vård

Kontakta vårdcentral om du får ökat håravfall…

… och känner dig sjuk.

… om du är kvinna och samtidigt får ökad hårväxt på kroppen.

… och hårbotten är röd, öm eller irriterad.

… och misstänker att de läkemedel du tar kan vara orsaken till håravfallet.

… som sker fläckvis, särskilt om huden ser annorlunda ut.

… som är så kraftigt att det kan bli aktuellt med peruk.

Källa: Vårdguiden

För vissa börjar det redan i 20-årsåldern, för andra långt senare. Men tids nog drabbas vi alla av håravfall, enligt Lars Norlén som är docent på hudkliniken vid Karolinska sjukhuset.

– Det vanligaste är det ärftliga håravfallet. Det drabbar alla män och alla kvinnor förr eller senare, säger han.

►LÄS MER: Läkare varnar: Trendiga frisyren kan få män att tappa håret

För män börjar det ofta med tunnare vikar och en kal fläck bak på hjässan. Hos kvinnor kan det vara svårare att upptäcka ärftligt håravfall – eller androgent håravfall som det heter på läkarspråk.

– Den kvinnliga formen är mer diffus. I stället för vikar och en kal fläck blir det ofta en uttunning som börjar i mittlinjen och sprider sig utåt, säger Lars Norlén.

Det är väldigt många som känner en oro för håravfall. Vid en sökning på Google kommer det upp mängder med annonser och erbjudanden om behandlingar som påstås motverka tunnhårighet.

– Det är en enorm marknad och därför finns det en stor mängd aktörer som erbjuder tjänster i området, säger Lars Norlén.

Bland annat erbjuder flera kliniker laserbehandlingar. Men det finns inga belägg för att det skulle hjälpa, enligt hudläkaren.

– Ingen har visat någon effekt av laser. Kvacksalveri är ju utbrett inom området.

Enligt Lars Norlén är det ytterst viktigt att ha en klar diagnos innan man påbörjar eventuell behandling. När det gäller ärftligt håravfall rekommenderar han receptfria läkemedel som Rogaine, Recrea och Minoxidil orifarm.

– Det finns inga belägg för några andra behandlingar än minoxidilbehandling. För en begränsad grupp män är transplantation ett alternativ.

LÄS MER: Här visar hon upp sitt håravfall efter cellgifterna

För män slutar det ärftliga håravfallet i många fall med en krans på huvudet. Enligt Lars Norlén beror det på att olika hårsäckar är olika känsliga för androgener. Uppe på hjässan förtvinar hårsäckarna medan de i till exempel skägget kan bli starkare.

– Men det är ingen som vet varför. Ingen förstår de molekylära mekanismerna där bakom.