Behandlas med antibiotika

Urinvägsinfektion är en vanlig infektion som drabbar främst kvinnor.

Oftast är infektionen begränsad till urinröret och urinblåsan, och den kallas då för blåskatarr. Vanliga symptom är då sveda, värk och att behöva kissa ofta. Man kan också få feber och känna sig frusen, och ibland kan det komma lite blod när man kissar.

När bakterierna i mer sällsynta fall tränger längre upp i urinvägarna och orsakar infektion i njurarna och njurbäckenet kallas det för njurbäckeninflammation. Drabbas man av det blir man oftast riktigt dålig, med feber och illamående och med smärtor i magen eller ländryggen.

Båda varianterna av infektionen behandlas med antibiotika, men vid allvarligare infetkioner kan den drabbade behöva bli inlagd för vård på sjukhus.

Källa: Vårdguiden

Under de varma sommarmånaderna söker fler kvinnor i Sverige vård för urinvägsinfektion än under resten av året. En orsak till det är blöta badkläder, förklarar Ian Milsom, professor och överläkare i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. 

– När det är blött har bakterierna, som kommer från ändtarmen och ligger vid slid- och urinrörsmynningen, det lättare att transportera sig mot urinröret och då kan det uppstå en infektion, säger Ian Milsom.

LÄS MER: Så undviker du magsjuka i sommar

Men även ett annat sommarrelaterat problem spelar in: svett i underlivet. 

– Vi svettas mer om sommaren. Är det 30 grader varmt kan det bli fuktigt i underkläderna och det underlättar för bakterierna att ta sig till urinröret, säger Ian Milsom. 

Långt fler kvinnor än med drabbas av urinvägsinfektion, eftersom mäns urinrör är betydligt längre. En kvinnas urinrör är bara några enstaka centimeter och det korta avståndet underlättar för bakterierna att komma in i urinblåsan. 

När bakterierna, vanligtvis e-kolibakterier, väl har angripit urinblåsan är de vanligaste symptomen på infektionen smärta över urinblåsan och blygdbenet, feber och att man behöver kissa ofta. 

I relativt sällsynta fall går infektionen upp i njurarna. 

– Det en allvarlig åkomma som ger bland annat hög feber. Då kan man behöva bli inlagd på sjukhus för behandling.

LÄS MER: Här drabbast flest av hudcancer

Men det finns enkla knep att ta till för att slippa drabbas av urinvägsinfektion i sommar. 

– Det bästa är att helt enkelt ta av sig blöta badkläder direkt efter bad, att torka sig torr och gärna lufttorka under en handduk. Har man närhet till en toalett är det också bra om man kissar, då tvättar man bort de eventuella bakterier som har gått in i urinröret, säger Ian Milsom, som påpekar att det är oklart om det gamla knepet att dricka tranbärsjuice för att bli kvitt urinvägsinfektion fungerar. 

– Det sägs att frukten ändrar pH-värdet i urinen vilket skulle göra det mindre gynnsamt för en bakterietillväxt. Men det är inte vetenskapligt belagt att det verkligen fungerar, säger han.