Om någon håller på att drunkna
  • Om något händer, ropa på hjälp och påkalla uppmärksamhet
  • Försök att nå den nödställde utan att du själv utsätter dig för risker
  • Ha alltid något mellan dig och den nödställde – använd den så kallade "förlängda armen". Den bästa och säkraste livräddaren är en torr livräddare

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

 
Så gör du HLR

Inblåsning i vattnet vid drunkning

Tidiga inlåsningar redan i vattnet kan rädda liv. Barn drunknar inte sällan på badplatser och på grunt vatten. Om räddaren kan stå på botten och tidigt ge 5 inlåsningar mun-till mun i samband med en drunkning kan detta hindra hjärtat från att stanna och därmed vara direkt livräddande. Man kan som livräddare behöva blåsa hårdare för att få in luft i de vätskefyllda lungorna. Fortsätt med HLR 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills personen vaknar eller tills ambulans anländer!

Kom ihåg minnesregeln: Medvetslös med onormal eller ingen andning, larma 112 och starta HLR.

HLR utförs med omväxlande 30 kompressioner och 2 inblåsningar.

– Placera händerna mitt på bröstbenet och tryck ned bröstkorgen 30 gånger, minst 5 cm i en takt av 100-120 /minut, släpp upp bröstkorgen helt efter varje kompression.

– Lägg en hand på pannan och 2 fingrar under hakan, för huvudet bakåt och lyft upp hakan. Knip om näsborrarna och blås in luft mu-till-mun 2 gånger. Blås till du ser att bröstkorgen höjer sig.

– Hämta och använd en lokal hjärtstartare så snart det är möjligt.

Finns det en hjärtstartare i närheten?

Med en lokal hjärtstartare kan uppemot 70% överleva ett plötsligt oväntat hjärtstopp. Hjärtstartaren är mycket enkel att använda och den ger tydliga enkla röstinstruktioner. I det Svenska hjärtstartarregistret kan du söka efter din närmaste hjärtstartare. Finns det en hjärtstartare på campingen? Är den registrerad i hjärtstartarregistret? 

För mer info finns appen ”Rädda hjärtat” från Svenska rådet för hjärt- lungräddning.

Källa: Svenska rådet för hjärt- lungräddning.

Förra året drunknade 122 personer, enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet. Och redan nu ser statistiken mörk ut. Under våren, fram till och med maj månad, har hittills 45 personer omkommit. 

– Vi har haft många isolyckor under början av året, totalt handlar det om 17 stycken. Förra året låg det på fyra, säger Anders Wernesten, som arbetar med vattensäkerhet på Svenska livräddningssällskapet.

►LÄS MER: Ambulanssköterskan: Ingen ville hjälpa – femåringen drunknade

Vanliga orsaker till drunkning under sommaren är att folk ger sig ut på längre simturer på djupt vatten och till slut tappar orken och sjunker. Mest utsatta är vuxna män.

– 8 av 10 som drunknar är män. De överskattar sin förmåga både när de badar och när de är ute och kör med båt. De tror sig dessutom kunna simma utan flytväst, säger Anders Wernesten.

Hur snabbt kan det då gå för en fullt frisk människa att dö i vattnet?

– Ramlar man från en båt så är risken att man skriker till och tömmer all luft och i stället andas in vatten när man hamnar under ytan. Då går det väldigt fort att drunkna, säger Anders Wernesten.

►LÄS MER: Dubbelt så många drunknade barn

När vi blir nerkylda stänger kroppen dessutom av blodtillförseln till armar och ben för att skydda vårt viktigaste organ – hjärnan.

– Även om man vill simma så kan man inte, det blir svårare att hålla sig flytande ju kallare vattnet är. Och allt vatten under 30 grader är kallt vatten för människokroppen.

Om någon hamnat under vattnet gäller det utföra hjärt- och lungräddning så fort som möjligt.

– Det viktiga är att syresätta hjärnan så fort det går. Ska man ut och simma och känner sig osäker på sin fysiska förmåga kan man alltid simma längs utmed stranden för att se hur mycket man orkar.