De allra flesta Stockholmare är beroende av kollektivtrafiken på ett eller annat sätt för att överhuvudtaget ta sig till jobbet – eller någon annanstans längre än till närmaste mataffär.
Trafikkontoret i Stockholm har omkring 200 enheter som arbetar med snöröjningen. Trots det flyter det inte alltid på, enligt Anders Porelius.

– Det kan finnas olika anledningar till att det dröjer. Blir det till exempel köer så kommer det att påverka även snöröjningen. Allt hänger ihop, funkar inte det ena så funkar inte det andra. Det är nästan 4000 gator i staden och vi måste göra prioriteringar och som medborgare kommer man att uppleva att det är mer snö på vissa ställen, säger han.

►LÄS MER: Därför blir du tröttare när snön försvinner under vintern

Anders Porelius, som själv är från Norrbotten, tror inte att Stockholmare reagerar annorlunda på snön än vad resten av Sveriges befolkning gör.

– I Norrbotten är vi vana vid att det med vintern även kommer snö. Däremot är det större utmaningar i en storstad som Stockholm, men folk är väldigt duktiga på att ta sig runt de yttre faktorerna, man har en stor förståelse och många är kunniga och duktiga på att ordna andra lösningar.

Trafikkontoret i Stockholm tvingas vid kraftiga snöfall att prioritera viktiga samhällsfunktioner så som stråk för blåljus, vissa busslinjer samt att det ska gå att ta sig fram till sjukhus, äldreomsorg, skolor och dagis.

►LÄS MER: 6 grejer du inte visste om snö

Men för Stockholmarnas personliga del tror Anders Porelius att det är vardagslivet som påverkas mest.

– Det behöver inte vara vädret, men allt som påverkar dig i din vardag när du ska resa och som ruckar ditt invanda mönster, så som att ta dig till och från jobbet eller lämna och hämta på dagis, gör att man får stresspåverkan, säger han.

För att undvika förseningar och stress rekommenderar han att, om det är möjligt, påverka sitt resmönster.

– Kan man kanske resa på andra tider, ställa undan bilen, jobba hemifrån eller på annat sätt påverka sitt resmönster underlättar det för många. Det blir mindre tryck på trafiken inne i stan och man kan nog bespara sig själv ett mindre högt blodtryck, säger Anders Porelius.