Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av Yougov under perioden 10-14 december 2015. Sammanlagt har 1 530 intervjuer genomförts via Yougovs panel med män och kvinnor 18-74 år.

Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,5% (procentenheter).

Alla förändringar ligger inom den statistiska felmarginalen, dvs. inga signifikanta skillnader i resultatet.

Källa: Yougov

Tycker du att det är jobbigt att bädda sängen varje morgon? Då är du inte ensam. Mindre än hälften av svenskarna bäddar sängen dagligen, det visar en undersökning från Yougov, utförd på uppdrag av Metro. 

88 procent uppger att de bäddar sängen minst en gång i månaden och tre fjärdedelar bäddar sängen minst en gång i veckan. Det kanske låter slarvigt men enligt experter är det betydligt mer hälsosamt att lämna sängen obäddad på morgonen.

►LÄS MER: Här är krypen som äter, bajsar och älskar i ditt ansikte

I en genomsnittlig säng finns nämligen cirka 1, 5 miljoner kvalster. När vi bäddar sängen på morgonen stänger vi in vårt svett och gamla hudceller tillsammans med krypen, som livnär sig på spåren vi lämnar i våra sängkläder. 

– Vi vet att kvalster överlever genom att ta in vatten från atmosfären genom körtlar på utsidan av deras kroppar. Något så enkelt som att lämna sängen obäddad kan få bort fukten från lakanen och madrassen så att kvalstren blir uttorkade och dör, säger läkaren Stephen Pretlove, vid Kingston University till NZ Herald.

►LÄS MER: Så blir du av med småkrypen i din gran

Avföringen som kvalster lämnar efter sig kan orsaka allergiska reaktioner och besvär som astma. Experter rekommenderar att sängen lämnas obäddad en hel dag, för att exponera de små inkräktarna med ljus och en torr miljö – så att de dör.