Fakta om teff

Teff är en grässort som odlats i tusentals år på de etiopiska och eritreanska högländerna. Sädeslaget utgör basmat i Etiopien och Eritrea.

Traditionellt används teff till att baka Injera, en tunnbrödsliknande pannkaka med nötig smak och lätt svamping konsistens.

Det mycket lilla sädeskornet trivs bäst på 2 000 meters höjd. I Sverige har försöksodling skett med EU-bidrag, hittills med måttlig framgång.

Sädesslaget teff skapade redan i våras rubriker i såväl internationella som nationella medier, och beskrevs som den nya ”supergrödan” som på sikt spås ersätta quinoa. Kändisar som skådespelaren Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham sägs älska grödan då den är både näringsrik, glutenfri och har ett lågt glykemiskt index (GI).

– En slående särskilt egenskap med teff är att det är väldigt rikt på mineraler. Om man jämför med couscous, pasta och till och med råris så är det väldigt rikt på mineraler, inte minst på magnesium, kalcium och järn. Så det är en egenskap som man verkligen kan flagga för, säger nutritionisten Anki Sundin till Metro.

► LÄS MER: Experterna: Chiafrön är överskattade – därför är dessa tre råvaror bättre och billigare

Växten är även rik på protein, vitamin C och ska även vara rikt på för oss människor essentiella aminosyrorna. Enligt Anki Sundin slår den även quinoa på fingrarna då det innehåller snäppet mer kalcium, järn och magnesium. Men hon tror inte att det kommer att ersätta quinoan helt.

– Jag tror kanske inte att det kommer att ersätta det men däremot blir det nog ett intressant komplement på marknaden.

– Sen kan jag tillägga att teff är den mer kostfiberrika varianten också. Så är det så att man är intresserad av att få i sig mer kostfibrer så är teff jättebra också som kolhydratskälla och fiberkälla.

► LÄS MER: Här är världens nyttigaste livsmedel

Även om teff har seglat upp som en hälsosnackis och fått en ökad efterfrågan, inte minst i samband trenden för glutenfria produkter, så är sädesslaget ingen egentlig nyhet. Det har odlats i tusentals år på slätter i Eritrea och Etiopien. I Etiopien används det till tillagningen av det traditonella tunnbrödet Injera, ett pannkaksliknande surdegsbröd med nötig smak och lätt svampig konsistens.

Men än så länge är sädesslaget ganska nytt på den svenska marknaden. Såväl teffmjöl som teffpasta har blivit en allt vanligare syn i välsorterade matbutiker, men det är små är det fortfarande relativt dyrt.

På Kung Markatta, som säljer ekologiska livsmedel i Sverige och däribland teffmjöl från norska Jyttemjøl, har man sett en försäljningsökning på just teffmjöl under året.

LÄS MER: Experten: Meningslöst att äta glutenfritt om man inte är intolerant

– Vår försäljning har ökat med ungefär 35 procent i år, och det är ju en väldigt bra ökning, säger Maria Jonsson, produktchef för bland annat Jyttemjøl på Kung Markatta.

De började sälja teffmjöl som en allergiprodukt, men enligt Jonsson går försäljningsökningen hand i hand med den senaste glutentrenden, då allt fler väljer att äta glutenfri mat av hälsoskäl, trots att de inte är glutenintoleranta.

Biofood är en ekologisk livsmedelsimportör och -distributör som säljer teffmjöl i Sverige. De har både ett mörkt och vitt mjöl som enligt Susanne Hovenäs, digital redaktör, pr & kommunikationsutvecklare på Biofood, säljer väldigt bra. Även de har på senare märkt av en försäljningsökning.

– Jag tror att det var i början av året som vi började märka av en ökning. Försäljningen av alla glutenfria mjöl har ökat extremt mycket, säger Susanne Hovenäs.

► LÄS MER: Experterna: Här är den nyttigaste pastan