– Själva verksamheten som de här ligorna bedriver borde åtminstone Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten eller polisen kunna kolla på, för jag tror väl inte att de skattar för pengarna de får in.

Åke Lernefalk, pressekreterare på Utbildnings- och högskolerådet, ser bara en möjlig väg att komma åt ligorna som hjälper folk att fuska på högskoleprovet.

Fakta: Förslag för att stoppa fusket

Universitets- och högskolerådet (UHR) har vänt sig till regeringen med fyra förslag på åtgärder för att stoppa fusket på högskoleprovet.

Krav på att provsvaret lämnas på heder och samvete. I så fall blir eventuellt fusk som upptäcks åtalbart.

Utrustning som stör elektronisk kommunikation införs vid proven.

Kroppsvisitering och granskning av deltagarnas tillhörigheter för att upptäcka elektronisk utrustning som används för fusk.

Sekretesskydd för tipsare.

Källa: Universitets- och högskolerådet (UHR)

Provfuskarna har varit försedda med en liten dosa kopplad till mobilen, ett tunt kopparhalsband och små trådlösa hörsnäckor. Ligorna, som tagit uppemot 100 000 kronor för besväret, har anlitat folk som på provdagen fotograferat och skickat bilder på provet till en sambandscentral. Där har en grupp sedan suttit och löst frågorna och levererat svaren.

Utbildnings- och högskolerådet (UHR) ser allvarligt på fusket, som de kände till sedan tidigare.

– Det finns på Flashback, så det har vi ju sett. Men omfattningen på verksamheten vet vi ju inte, säger Åke Lernefalk, pressekreterare på UHR, till TT.

Åtgärder föreslås

UHR vill se en rad förändringar i högskoleförordningen för att komma åt den här och andra typer av fusk som i dagsläget inte är olagliga. Bland annat föreslås ett krav om att provsvar lämnas "på heder och samvete" – att provdeltagaren juridiskt förbinder sig att genomföra provet enligt föreskrifterna.

– Det är den stora grejen, för då blir alla former av fusk möjliga att polisanmäla. I dagsläget är det bara när man använder spökskrivare, att du skickar någon i ditt ställe, säger Åke Lernefalk.

Möjligt skattebrott

SVT begärde ut namn på alla under 26 år som toppresterat på provet, och synade deras relationer med ligorna. Bland dem med bäst resultat fanns syskon, par och kompisgäng som inte klarat gymnasiet. Flera av dem läser nu till läkare och jurister.

I nuläget ser Åke Lernefalk bara en möjlig väg att komma åt ligorna.

– Vi har inga möjligheter att polisanmäla det. Men själva verksamheten som de här ligorna bedriver borde åtminstone Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten eller polisen kunna kolla på, för jag tror väl inte att de skattar för pengarna de får in.