Så får du en äkta biljett

• Se till att någon kontrollerar biljetten innan du betalar den, ett Ticnetombud till exempel. För blåa biljetter ”Globenpapper” kan kontroll göras via bild till: forfalskningar@ticnet.se 

• Kontrollera att biljetten är äkta innan då går till konserter. Då slipper du dyra omkostnader och besvikelse på plats.

Så går förfalskningarna till

• En äkta biljett skrivs ut flera gånger och säljs. Den som kommer först till evenemanget är den som får gå på konserten.  

• Påhittade biljetter trycks upp med hjälp av en laserprinter.

• Falska biljetter trycks på äkta, stulet ”biljettpapper”, från Globen. Biljetterna är extremt svåra att identifiera som falska. 

Enligt polisen befaras runt tusen personer ha köpt falska biljetter till sommarens största konserter. 

– Vi har fått in anmälningar på mellan 400 och 500 biljetter. Något liknande har jag aldrig varit med om, säger Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel syd.  

Och om drygt två veckor, när Lady Gaga och Coldplay kommer, lär siffran stiga. Även till Justin Biebers konsert 2013 har det börjat dyka upp falska biljetter.

–  Men många märker inte att det är en falsk biljett förrän de är på plats, så det kommer att bli fler, säger Anders Olofsson. 

Mattias Hallgrim, marknadsdirektör på Ticnet, beklagar de falska biljetterna. 

–  Vi lider med dem som blir lurade men vi kan inte ta på oss ansvaret för detta, bara garantera att allt som köps av oss är äkta. 

De 25 000 biljetterna till Justin Biebers första konserter i Sverige, som släpptes i juli, tog slut direkt. 13-åringarna Dandit, Emilia och Diana köpte därför biljetter via Blocket. Det ångrar de i dag.  

På biljetterna stavades ”parkett” med endast ett ”t” och snart förstod de att de blivit snuvade på konserten. 

– Vi förstår inte hur man kan göra så här mot barn. Vi vill bara se vår idol, säger Diana.