Vad är zikavirus?

Zika är ett virus som är besläktat med bland annat denguefeber och sprids av myggor. Viruset finns i de flesta tropiska länder och flera mindre utbrott har förekommit. Sedan förra året har en mer omfattande spridning skett i Syd- och Centralamerika samt Karibien. WHO har varnat för att det är en internationell fara.

En av fem som infekteras med zikaviruset utvecklar symptom, oftast milda symptom. I Brasilien misstänker man att viruset har resulterat i ett ökat antal fall av barn som födds med mikrocefali. Men kopplingen är inte bevisad.

Kvinnor som är eller försöker bli gravida uppmanas att konsultera med läkare innan en resa till en plats där zikaviruset förekommer.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Gwen Hartley med dottern Lola.

Gwen Hartley med dottern Lola.

Washington Post

Foto:

Det myggburna zikaviruset har spridits explosionsartat i Syd- och Centralamerika. Det har fått WHO att varna för att det är en internationell fara.

Viruset tros ligga bakom att tusentals barn i Brasilien har fötts med mikrocefali – vilket är en missbildning av hjärnan där den drabbade får ett ovanligt litet huvud. Ofta leder det även till andra diagnoser.

►LÄS MER: Ovanlig sjukdom tvingade Susanne, 33, att vara isolerad i sju år

Gwen Hartley, från Kansas i USA, har två barn med mikrocefali som är nio och 14 år gamla, enligt Washington Post. Hon har länge bloggat om familjens vardag. I samband med utbrottet av zikaviruset har trafiken på bloggen ökat drastiskt när människor har börjat oroa sig för mikrocefali. För första gången bryr sig folk om flickornas sjukdom, enligt mamman.

– En del av mig är tacksam över uppmärksamheten av något som vi har levt med i 15 år, en annan del av mig känner sorg för de drabbade familjerna eftersom jag vet vad de går igenom, säger Gwen Hartley, 41, till Washington Post.

Det har snart gått 15 år sedan Claire föddes. Läkarna insåg ganska omgående att något var fel. Efter några månader fick de svaret: hon hade en allvarlig form av mikrocefali. Fem år senare föddes dottern Lola med samma diagnos.

Familjen har fortfarande inte fått någon förklaring till varför flickorna har drabbats. Utöver mikrocefali har de även en rad andra diagnoser och läkarna trodde inte att de skulle leva mer än något år.

– Det är jobbigt att tänka på det. Men det här är barnen som det är menat att jag ska vara mamma till, säger Gwen Hartley till Washington Post.

LÄS MER: WHO: Zikaviruset är internationellt nödläge

Tillvaron är inte enkel med mikrocefali. Ingen av döttrarna kan gå eller prata och Gwen Hartley har valt att sluta jobba för att kunna vara hemma med sina barn. Hon hoppas att bloggen kan ge hopp och vara inspiration för oroliga föräldrar världen över.

– De kallar det en ”fruktansvärd fostermissbildning”. Men jag ser dem inte på det sättet. Jag ser på dem som underbara. För mig är det inte bara en fruktansvärt hemsk fosterskada, säger mamman till Washington Post.