Fakta: Viktiga datum i USA:s valrörelse

9 februari, Primärval i New Hampshire

20 februari, Demokraterna har nomineringsmöte i Nevada, Republikanerna har primärval i South Carolina

23 februari, Republikanerna har nomineringsmöte i Nevada

27 februari, Demokraterna har primärval i South Carolina

1 mars, "Super-tisdagen", 13 delstater röstar, bland dem Texas och Virginia

15 mars, Primärval i de viktiga delstaterna Florida, Illinois, Missouri och North Carolina

26 april, Primärval i fem delstater, bland annat Pennsylvania

7 juni, Primärval eller nomineringsmöte i sex delstater, bland dem Kalifornien

14 juni, Primärvalsprocessens sista dag

18-21 juli, Republikanernas konvent i Cleveland i Ohio

25-28 juli, Demokraternas konvent i Philadelphia i Pennsylvania

8 november, Presidentval

Bland de 30 republikaner och 28 demokrater som finns registrerade på delstatsregeringens hemsida finns politiker från hela landet. Få av dem kommer till tals i den nationella debatten. Men i New Hampshire, där den som betalar 1 000 dollar (motsvarande 9 000 kronor) kan köpa sig en plats på valsedeln, är det tradition att välkomna även de mindre kända.

– De är passionerade och motiverade. Alla får ställa upp här, även om de inte når hela vägen fram, säger Chip Underhill, medieansvarig vid Saint Anselm College i Manchester.

Cruz födelseort

På årets valsedel finns bland andra New Hampshire-republikanen Andy Martin som var en stark kraft bakom den så kallade birther-rörelsen som ifrågasatte huruvida president Barack Obama verkligen var född i USA – vilket han är. Nu vill Martin utreda om partikamraten Ted Cruz, som är född i Kanada av amerikansk-kubanska föräldrar, verkligen är infödd amerikan som konstitutionen kräver av en president, rapporterar CNN.

För en tid sedan ordnade Saint Anselm College en tv-sänd debatt med ett tjugotal av de mindre kända aspiranterna. Argument för kortare arbetsvecka, bättre organiserade fackföreningar och libertarianism hördes.

North Carolina-republikanen Tim Cook uttryckte ilska över att alla kandidater inte får utrymme i de nationella opinionsmätningarna.

Leksakshästar

Men den mångåriga presidentaspiranten och trollkarlsliknande performance-konstnären Vermin Supreme från Massachusetts – vars vallöfte är fria ponnyhästar till alla – fick inte vara med på scenen. Vid en liknande debatt för fyra år sedan hällde han glitter över en meddebattör och sedan dess är han persona non grata på skolan.

– Han sade att han ville lysa upp tillvaron för en abortmotståndare, berättar Underhill.

Supreme kampanjar i stället på egen hand i New Hampshire, med hjälp av ballonger och leksakshästar.