Schyssta kompisar
  • En verksamhet som skapas och drivs av ungdomarna själva, däremot finns det även ett tillhörande vuxet nätverk där bland annat föräldrar ingår. 
  • En mötesplats för ungdomar som upplever ensamhet, utsatthet eller mobbning i skolan eller andra delar i livet. 
  • Öppet en dag i veckan efter skoltid. 
  • Ungdomsledare, som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa, är med på varje möte. 
  • I sommar arrangeras ett läger för de medlemmar som vill följa med. 

Utanförskap hos barn och unga är något som är både svårt att upptäcka och jobbigt att prata om. Kinna Skoglunds son hade en tuff skolgång där han var utsatt och mobbad. När sonen till slut gick in i en depression frågade hans mamma Kinna Skoglund, 47, vad som skulle kunna få honom att må bättre igen. Då svarade han ”schyssta kompisar”. 

– Under ett år pratade, ritade och planerade vi idén. Sedan bestämde vi oss för att göra Schyssta kompisar till verklighet, säger Kinna Skoglund. 

►LÄS MER: Bris märker av ökad psykisk ohälsa

Kinna Skoglund

Kinna Skoglund

Privat

Foto:

I dag är verksamheten i Göteborg i full gång och fungerar som en mötesplats för unga i åldrarna 12-17 år som känner ensamhet eller upplever mobbing i livet. Målet är att den som kommer hit ska känna sig trygg, bli glad – och träffa schyssta kompisar. Ett 30-tal vuxna och sju ledare arbetar nu med projektet, men det är ungdomarna som bestämmer. 

– De vuxna får inte vara med på träffarna, men det finns ungdomsledare där. Tillsammans vill vi visa att gemenskap kan läka såren från social utsatthet, säger Kinna Skoglund. 

Schyssta kompisar träffas just nu en gång i veckan efter skoltid och hittills har de nått ett 20-tal ungdomar. Kinna Skoglund hoppas att medlemsantalet kommer att öka men vet samtidigt att det kan vara svårt för den som känner sig utsatt att söka hjälp. 

– Målet är att vi ska ha öppet varje dag så att de här ungdomarna inte behöver gå hem och vara själva. Jag tror att det finns många som vill komma men som inte vågar, man kan vara rädd för att bli utsatt igen. Men många har en önskan om att få vara en del av någonting. 

Malin Lindgren, 23, är en av ungdomsledarna på Schyssta kompisar. Hon har varit med nästan från början och har själv erfarenhet av psykisk ohälsa. I dag är hon en del av veckoträffarna där bland annat aktiviteter som bakning och pyssel äger rum, men främst tycker gruppens medlemmar om att bara sitta ner och umgås. 

►LÄS MER: Till dig som blir mobbad – du är en superhjälte

– Hittills har stämningen varit väldigt bra. De ungdomar som har varit med har verkligen klickat med varandra och på mötena vill alla bara prata, prata, prata. 

Både Kinna Skoglund och Malin Lindgren tycker att det är svårt att nå ut till den aktuella målgruppen och de kämpar för att omgivningen ska få veta att Schyssta kompisar finns. I dag är de glada över att verksamheten fått ekonomiskt stöd av Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen och hoppas nu att Schyssta kompisar ska sprida sig till andra städer i framtiden. 

– Det är fortfarande tabubelagt att må dåligt och det är något man inte pratar om. Om du inte vågar komma på en träff kan du höra av dig till oss och prata, säger Malin Lindgren.