Fyra tips på hur du kan engagera dig
  • Delta i ett språkcafé. Språkcafé är en av de mest etablerade och välkända ak­ tiviteterna för att mixa människor från olika länder och språk.  De anordnas bland annat av bibliotek, frivillig­organisationer, Svenska kyrkan och andra religiösa sam­fund. 
  • Bjud på middag. Över ett middagsbord kan relationer skapas. Relationer ökar förståelse som minskar utanförskap och segregation. Så vad väntar du på? Bjud en nysvensk på middag!
  • Skaffa en nyanländ kompis. Hur många känner du som har flytt till Sverige? En vänskap behöver man allra mest när man står mer eller mindre ensam i ett nytt land.
  • Bli volontär. När du engagerar dig som volontär bryr du dig om människor i din omvärld. Du skänker glädje åt andra och du mår dessutom bra av det själv. Oftast kostar det inget mer än din tid.

Källa: Lilla integrationshandboken

Den 29 juni släppte journalisterna Lina Nordstrand och Malin Eirefelt Lilla integrationshandboken – som vänder sig till dig som vill göra något konkret för att främja integrationen, men kanske inte riktigt vet vad.

Lina arbetar som förläggare på egenstartade Vilja förlag, som bland annat ger ut litteratur på lättläst svenska. I sitt arbete träffar hon ofta nyanlända och invandrare som håller på att lära sig svenska.

– Den vanligaste frågan jag får är: Hur blir man vän med en svensk? Och i min omgivning bland etablerade svenskar, får jag ofta frågan: Hur kan jag bidra till integrationen, vem kontaktar jag, vad gör jag?

►LÄS MER: Polisen Mustafa lär ensamkommande om Sverige – på dari

Ur den bakgrunden växte idén om en handbok om integration fram.

– Mötet mellan människor är superviktigt. Integration får inte vara en envägsprocess, alla måste ta ansvar för att skapa ett öppet samhälle, säger Lina.

Boken som består av 23 konkreta tips och uppmaningar, rymmer både stort och smått. Från att starta en studiecirkel till att bjuda en nyanländ på middag eller bli medlem i Kompis Sverige. I boken finns även kontaktuppgifter till olika organisationer och initiativ.

– Jag hoppas att människor som läser och hör talas om boken omvandlar sin Facebook-like till ett faktiskt möte mellan två människor. Det är så himla lätt att få en relation och en förståelse. Men det är lika lätt att låta bli, säger Malin Eirefelt.

►LÄS MER: Så ska nyanlända lära känna sina nya städer