Strax efter nio i fredags förmiddag kom Ludvig Wilandh, 30, cyklande vid järnvägsövergången i Sundbyberg. Han stannade till eftersom bommarna började fällas ner. Samtidigt såg han en bil stå still på spåret.

­– Jag såg direkt att någonting inte stämde. Mannen i bilen reagerade inte över huvud taget så jag sprang fram och bankade på dörren och gestiklerade att tåget kommer, men fick ingen respons, säger Ludvig.

Då kom Jim Celik, 25, också han på väg till jobbet, springande. Han försökte genast ta sig in till den medvetslöse mannen. Samtidigt höll Ludvig upp bommen. 

– Förardörren var låst så jag klättrade in genom baksätet, lade i friläge, lossade på handbromsen och öppnade förardörren inifrån. Sedan gick jag ut igen och försökte flytta mannens fot som tryckte ner bromspedalen, säger Jim.

Tillsammans lyckades de i sista stund knuffa bilen av spåret samtidigt som de såg tåget komma emot dem.

– Det var som en film. Vi hann precis, säger Jim.

Mannen, som drabbats av akut sjukdom, fördes till sjukhus. Enligt polisen hade han inte varit i livet om det inte vore för Ludvig och Jim.

– Om de inte varit där hade tåget kommit och klippt den här bilen. Och då hade han dött, säger Carin Bauer vid länstrafikpolisen.