Paninisällskapet

Det Italienbaserade företaget Panini har gett ut samlaralbum för mästerskap I EM och VM sedan 1970.

I årets EM-album finns det plats för 680 fotbollsbilder.

Panini ger även ut bland annat barnböcker, serietidningar och serieromaner.

Äntligen är fotbolls-EM i gång. Och förmodligen samlas i detta nu barn och ungdomar över hela Europa för att beundra och byta fotbollskort med varandra. Men bilderna har ingen åldersgräns – och Metro har träffat ett lite äldre gäng entusiastiska samlare.

– Kan man fylla albumet i dag, undrar Tomas Andersson samtidigt som han kollar igenom högar med fotbollskort och jämför med sin lista där han skrivit ner numren på de 60 spelare han saknar.

– Det vore magiskt, säger Pelle Magnusson som sitter med en annan hög och kollar av sin egen lista i telefonen.

Metro är med på en av Svenska Paninisällskapets bytarkvällar inför EM på en bar i centrala Stockholm. För en månad sedan startade Tomas Andersson gruppen och dess Facebooksida för att sammanföra alla som gillar att samla på fotbollsbilder.

– Vi är seriösa men det är med mycket självdistans. Man träffar människor genom detta, folk som man inte träffat annars, säger Tomas Andersson.

När Metro är med är de sex stycken samlare som sitter och bläddrar och klistrar in de bilder de tidigare saknat. När albumet är klart har de förmodligen spenderat runt 1 500 kronor på fotbollsbilder. Den färdiga samlingen hamnar sen på en hylla, i väntan på nästa mästerskap och nya album.

– Det känns lite tomt först. Men sen känns det bra, säger Pelle Magnusson.