Nobels fredspris i siffror

96

Så många gånger har Nobels fredspris delats ut sedan 1901. Under större delen av de två världskrigen delades exempelvis inga priser ut.

16

Antalet kvinnor som har tilldelats fredspriset än så länge. Den första var Bertha von Suttner som prisades för sitt engagemang i fredsrörelsen 1905.

1

Endast en person har nekat att ta emot Nobels fredpris. Det var den vietnamesiska politikern Le Duc Tho som avböjde att ta emot priset 1973.

Källa: Nobelprize.org

När bomben exploderar springer de flesta därifrån. Inte Vita hjälmarna. De frivilliga hjälparbetarna tar sig in i förödelsen centrum för att försöka rädda de som kan räddas kan.

– I Aleppo vaknar befolkningen upp till tunga bombningar varje dag. Det finns knappt någonting kvar här, säger 29-åriga Ismail al-Abdullah som ingår i räddningsgruppen.

►LÄS MER: Zein, 26, om hur det är att leva på en av världens farligaste platser

Vita hjälmarna, som egentligen går under namnet Syrens civilförsvar, består av ungefär 3 000 frivilliga hjälparbetare. Enligt egen utsago har de räddat över 60 000 människoliv i krigets Syrien.

Trots att de har räddat liv i flera år är det först under det senaste året som de har blivit kända för den breda massan. Och bilder på hur personer med vita hjälmar bär ut bomboffer ur rasmassor har spridits över världen – och blivit till en symbol för hopp och fred.

Nu är organisationen en av förhandsfavoriterna till att ta emot Nobels fredspris som tillkännages klockan 11 på fredagen.

– Det skulle vara en stor ära för oss om vi fick fredspriset. Det skulle betyda att människor runt om i världen får veta vad som verkligen pågår här. Förhoppningsvis kommer folk att börja ställa frågor och ifrågasätta vad som händer, säger Ismail al-Abdullah.

►LÄS MER: Tre länder, tre krig, tre röster: Därför flydde vi till Sverige

Agnes Hellström är ordförande för Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

– Det som Vita hjälmarna gör är en hjälteinsats utan dess like. De är värda all uppmärksamhet för det.

Samtidigt tycker hon att det finns något vemodigt över att priset ska gå till de som tvingas leva i kriget.

– Vi på Svenska freds vill gärna fokusera på det arbete som görs för att förhindra att konflikter bryter ut och på de ansträngningar som görs för att hitta fredliga vägar ut ur pågående väpnade konflikter, säger Agnes Hellström.

Tre andra favoriter

De grekiska öborna

Enligt spelbolagens odds är de grekiska öborna storfavoriter till att få fredspriset. Det handlar om fiskare och andra öbor som på ett osjälviskt sätt har hjälpt de som flytt över Egeiska havet i hopp om ett tryggare liv. Trots den ansträngda ekonomiska situationen i Grekland öppnade många sina hem för syriska flyktingar. Tre personer har valts ut som representanter för öborna och får ta emot priset vid en eventuell vinst.

Nadia Murad

23-åriga Nadia Murad tillfångatogs av IS-anhängare i hembyn i norra Irak för två år sedan. Flera av hennes anhöriga dödades. Hon hölls fången som sexslav i tre månader innan hon lyckades fly. Nadia Murad har sedan dess rest runt i världen och berättat sin historia i sin kamp mot människohandel. Förutom att vara nominerad till Nobels fredspris har hon även blivit goodwill-ambassadör för FN.

Påve Franciskus

Hittills har ingen påve vunnit Nobels fredspris. Men i år räknas påve Franciskus som en av de allra största favoriterna till priset. En anledning till att påven förekommit i spekulationerna är hans ställningstaganden i frågor som rör fattigdom, flyktingar och klimatpåverkan.