Bakgrund: "Operation biltvätt" och regeringskrisen

PMDB:s avhopp från regeringen innebär färre bundsförvanter för Dilma Rousseff. Det tidigare koalitionspartiet är dock långt ifrån enat och det är osäkert om alla ministrar och ledamöter väljer att vända presidenten ryggen.

För att undvika riksrätt måste Dilma Rousseff behålla stödet av cirka en tredjedel av kongressledamöterna. Omröstningen väntas bli den 17 april. Om minst 345 av 513 av underhusets ledamöter röstar för en riksrättsprocess så går ärendet vidare till senaten – vilket innebär att vicepresident Michel Temer (PMDB) tar över i ett halvår (180 dagar).

Korruptionshärvan runt Petrobras gäller mutbrott under åren 2003-2010 då Lula da Silva var president. Dilma Rousseff var samtidigt styrelseordförande i det statsägda oljebolaget. En del av pengatvätten sköttes från en bensinstationskedja, något som gett utredningen dess smeknamn "Operação lava-jato" – Operation biltvätt.

Även expresident Lula da Silva är föremål för rättsliga undersökningar.

Dilma har inte riktigt nåtts av muthärvan i sig, utan anklagas "bara" för att genom tillfälliga lån från statliga banker ha snyggat till statsfinanserna inför det senaste valet. Olagligt, menar en del. En visserligen osnygg manöver som inte är förbjuden utan ofta använts inom brasiliansk politik, säger andra.

Källa: TT:s arkiv

– Fora Dilma ("Ut med Dilma")! ropade massorna som trängde upp i trappan från den smockfulla tunnelbanestationen ut på Avenida Paulista i centrala São Paulo.

Det har nu gått ett par veckor sedan den hittills största massmanifestationen på Brasiliens gator mot landets nuvarande ledning.

Men sedan dess har kraven från miljoner brasilianare vuxit: Landets president Dilma Rousseff måste fråntas makten och ställas inför riksrätt.

Enligt Dilmavännerna är det mest gynnad, ljushyad, övre medelklass som hetsar mot presidenten. Men efter att PMDB, ett av Brasiliens största partier, i tisdags röstade för att lämna regeringssamarbetet ter sig riksrättsscenariot allt troligare.

Många misstänkta

Den utlösande faktorn i missnöjet är en massiv korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobras. En kartell av stora byggföretag har mutat sig till kontrakt, både politiker och näringslivstoppar är inblandade. Politikerna kommer bland annat från Arbetarpartiet (PT), som Dilma tillhör och som hennes företrädare Lula grundade, men även från övriga partier.

PMDB, som nu lämnar regeringen, finns bland partierna med flest namn på listan över anklagade.

“Vem pra rua" är en av rörelserna bakom protesterna mot Dilma Rousseff. Från deras kampanjvagn brukar juristen Roberto Delmanto Júnior ropa slagord över folkmassorna.

– Jag hoppas att PMDB står fast vid sitt beslut, säger han.

– Men brasiliansk politik är som vinden, allt kan förändras från en dag till nästa.

Ny ansökan

Han protesterar mot korruption, förklarar han. Det gäller alla politiker, men Dilma måste bort först.

– Vi får se vad som kommer efter henne men vi måste visa politikerna och omvärlden att man inte kan komma undan med fusk i Brasilien.

Men visst har han också andra förhoppningar med protesterna.

– Vi behöver en mer marknadsorienterad ekonomisk politik.

Delmanto är medlem av det advokatsamfund som i måndags lämnade in en ny ansökan om riksrätt. I den anklagas Dilma – som i likhet med fotbollsstjärnor som Pelé oftast tituleras med för- eller smeknamn – för att ha hindrat utredningen av Petrobrasskandalen. Hon var styrelseordförande i oljebolaget då mutbrotten ska ha begåtts (2003-2010), men förnekar att hon visste vad som pågick.

"Stöder demokrati"

Det har även hållits stora manifestationer till stöd för Dilma Rousseff. Men brasilianska medier, inte minst jättekoncernen Globo som ses som fientligt inställd till regeringen, har rapporterat om dessa i betydligt mindre skala. Aktivisten Fábio Saraiva har funnits med under dessa demonstrationer och beskriver processen mot presidenten som ett kuppförsök. Det innebär inte att han stödjer Dilma och Arbetarpartiet, poängterar han.

– Jag stöder demokrati, inte Arbetarpartiet. De har suttit vid makten i 16 år och det är kanske dags för ett maktskifte efter nästa val. Men det måste ske med demokratiska medel, inte på det här sättet.

Fábio Saraiva anser att brasiliansk politik är genomsyrad av korruption, men att uppmärksamheten som riktas mot Dilma Rousseff och PT inte speglar verkligheten.

– Talmannen i underhuset, Eduardo Cunha från PMDB som leder kommittén som ska utreda anklagelserna mot Dilma, är själv under utredning för att ha tagit emot miljoner i mutor.