Fakta: Alzheimers sjukdom

Alzheimers är en av de stora folksjukdomarna. Över 100 000 personer är drabbade i Sverige.

Sjukdomen orsakas av sjukliga förändringar i hjärnans nervceller vilket drabbar minnet.

Det är fortfarande inte helt klarlagt vad som utlöser sjukdomsförloppet.

Sjukdomen leder ofta till en för tidig död.

Källa: Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

De som drabbas av Alzheimers sjukdom behöver inte nödvändigtvis ha fått sina minnen förstörda, enligt studien. Men sjukdomen kan göra det svårare att få fram minnena när de behövs.

Enligt japanske Nobelpristagaren Susumu Tonegawa och hans team har studier på möss dock visat att minnena kan göras tillgängliga igen genom att stimulera vissa delar av hjärnan.

– Våra studier antyder att alzheimerpatienter, åtminstone i de tidiga stadierna, har kvar minnena i hjärnan. Det betyder att det kan finnas en möjlighet till ett botemedel, säger Tonegawa till nyhetsbyrån AFP.

Resultaten, som publicerats i tidskriften Nature, är bland de första bevisen för att sjukdomen snarare än att förstöra minnen i stället tycks göra dem omöjliga att nå.

– Det är helt enkelt en störning av återhämtningen som sker och om man kan korrigera den, då finns minnena kvar, säger Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet, till SR Vetenskapsradion.

– Det här är otroligt spännande och kommer från en av den medicinska forskningens absoluta tungviktare som står som huvudförfattare till studien.