Fakta: Opinionsläget i USA

I nuläget säger sig 44 procent av USA:s väljare stödja Republikanernas Donald Trump och 44,4 procent Demokraternas Hillary Clinton, enligt ett genomsnitt av aktuella mätningar.

Clinton har dock ett övertag i fler av de viktiga så kallade vågmästardelstaterna, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 209 och Trump 164. När det gäller 165 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämt för att kunna avgöra.

Under primärvalen fick Hillary Clinton totalt 16,2 miljoner röster. Donald Trump fick 13.3 miljoner röster.

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

Fakta: Det här händer nu

25–28 juli: Demokraterna håller sitt konvent i Philadelphia i delstaten Pennsylvania och Hillary Clinton väljs formellt till Demokraternas presidentkandidat.

26 september: Den första debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump hålls i New York.

4 oktober: Debatt mellan de båda vice presidentkandidaterna äger rum i Farmville i Virginia.

9 oktober: Andra debatten mellan Clinton och Trump i Saint Louis i Missouri.

19 oktober: Avslutande debatt i Las Vegas i Nevada.

8 november: Presidentvalet.

Vermontsenatorn Sanders tog själv till orda timmar innan konventet inleddes i Philadelphia i delstaten Pennsylvania. Han uppmanade sina anhängare att rösta på Clinton och vicepresidentkandidaten Tim Kaine. Sedan gick han till angrepp mot Trump som han karakteriserade som en översittare, mobbare och demagog.

Behandlats illa

Men många av Vermontsenatorns anhängare ser partiordförande Debbie Wasserman Schultz avgång som bevis för att Sanders behandlats orättvist av partiet under den hätska primärvalsrörelsen. I helgen offentliggjorde Wikileaks e-post som tyder på att höga partiföreträdare försökt lägga hinder i vägen för Sanders försök att vinna nomineringen, till förmån för Hillary Clinton. I söndags lämnade Wasserman Schultz, som även skulle ha lett konventet, in sin avskedsansökan.

Federala polisen FBI meddelade på måndagen att den utreder misstänkt dataintrång hos Demokraterna. Även representanthusets underrättelsekommitté har informerats.

– Det skulle ha skett för länge sedan, det fanns en mängd varningstecken om att det här pågick. Vi Berniesupportrar visste om det men det förnekades. Jag är glad att hon avgått men det är för sent för oss nu, säger Gina Barkalow, partidelegat från Kalifornien som stödjer Sanders.

Bäst för partiet

Polariseringen mellan anhängarna till USA:s två stora partier Demokraterna och Republikanerna är stor. Men även inom partierna finns stora ideologiska gap, vilket samtalen med demokrater på Philadelphias gator illustrerar. Yvonne Reeves-Chong, tillrest delegat från Missouri, har en Hillary-brosch som visar vem hon håller på. Men även hon tycker att Wasserman Schultz gör rätt i att avgå.

– Det som skett är inte bra, jag önskar att det inte hade hänt. . . Det är det bästa för partiet även om jag uppskattar allt hon gjort, säger hon.

Reeves-Chong anser ändå inte att mejlen bevisar att Sanders behandlats orättvist.

– Nej, de visar att människor som jobbar med politik har politiska diskussioner via e-post. Ingen agerade någonsin på det som skrevs, säger hon.

"Greppar efter halmstrån"

Sanders kampanj har också tydliggjort att man nått en uppgörelse med Clinton som resulterat i att vallöften som utökad sjukvård och gratis högre utbildning för studenter från låginkomstfamiljer ingår i den så kallade valplattformen.

Många anhängare på Philadelphias gator hoppas att Sanders ska utses till presidentkandidat, trots att det är matematiskt omöjligt. Bland dem finns sjukgymnasten Cindy Cochran från Wyoming. Liksom många Sandersanhängare hänvisar hon till oegentligheter i flera primärval, något hon tror snuvade Sanders på segern.

– Rösterna är inte ens färdigräknade i Kalifornien. Och i Arizona köade människor i timmar utan att komma in, säger hon.

Yvonne Reeves-Chong anser att Sanders anhängare greppar efter halmstrån, men säger sig har viss förståelse eftersom hon vet hur svårt det är att förlora val. Hon spår att 85 procent av Sanders följare ändå kommer att rösta på Clinton.