Fakta: Demokraterna i debatten

Tre aspiranter kvarstår i kampen om Demokraternas nominering inför presidentvalet den 8 november. Alla deltar i debatten som arrangeras av tv-kanalen NBC i natt. Det är den sista debatten innan primärvalssäsongen drar igång med nomineringsmöten i Iowa den 1 februari.

Namn Titel Stöd nationellt i procent Stöd i Iowa Stöd i New Hampshire

Hillary Clinton f d utrikesminister och senator 48,3 46,8 42,6

Bernie Sanders oberoende senator från Vermont 39,7 42,8 48,8

Martin O'Malley f d guvernör i Maryland 2,3 5,2 3,0

Källa: Real Clear Politics sammanvägning av nationella mätningar.

– Debatten kommer att vara enormt viktig med tanke på alla som inte bestämt sig i opinionsundersökningarna, säger demokraten Brad Anderson som var med och drev president Barack Obamas presidentkampanj 2012.

Bernie Sanders knappar in på Hillary Clinton i flera nyckelstater. Vermontsenatorn leder över Clinton i den viktiga primärvalsdelstaten New Hampshire och flåsar henne i nacken i Iowa, den första delstat som väljer presidentkandidater om två veckor, enligt de stora opinionsundersökningarna. En färsk undersökning från Wall Street Journal och NBC News antyder i sin tur att Clinton kan ligga i täten med hela 25 procentenheters marginal.

Nattens debatt är den sista innan Iowa slutligen ska bestämma sig.

Efter en förhållandevis hövlig höst har tonen mellan aspiranterna skruvats upp. Clinton har klargjort att hon står fast när det gäller skärpta vapenregler och har poängterat att Sanders tidigare röstat för straffrihet för bolag som tillverkar vapen. De två munhuggs också om Sanders sjukvårdsplan.