– Det går inte betrakta medierna isolerade, utan bara tillsammans med alla de förändringar som krävs inom det politiska systemet, vilka vi verkligen arbetar med.

Etiopiens utrikesminister Tedros Adhanom om den begränsade yttrandefriheten i landet vid ett besök i Stockholm.

Fakta: Etiopien

Etiopien är en republik som består av nio etniskt definierade delstater samt storstadsområdena Addis Abeba och Dire Dawa. Regeringspartiet EPRDF har ett starkt grepp om makten och dominerar även rättsapparaten. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är många.

EPRDF är efterföljare till en allians av rebellrörelser som störtade den tidigare militärregimen 1991. Etiopien är på pappret en demokrati, men i praktiken fungerar landet som en enpartistat.

Etiopien har en av Afrikas äldsta kulturer och är också ett av världens äldsta kristna länder, även om landet inte har någon statsreligion i dag. Etiopien är också ett av de få områden i Afrika som aldrig koloniserades.

Landet är Afrikas näst folkrikaste och invånarantalet närmar sig 100 miljoner.

Befolkningen utgörs av ett stort antal folkgrupper. Den största beräknas vara oromoerna. Amharerna och tigreanerna har historiskt varit statsbärande folk. Omkring hälften av invånarna tillhör den etiopisk-ortodoxa kyrkan medan andelen protestanter är cirka 20 procent. Minst en tredjedel är muslimer.

Etiopien, som är ett utpräglat jordbruksland, drabbas ofta av torka och svält. Den viktigaste exportvaran är kaffe.

Källa: Landguiden

Tedros Adhanom om...

...vad mötet med Margot Wallström handlade om:

– Självklart bilaterala frågor. En sak är att det råder konsensus mellan länderna om att främja ett strategiskt partnerskap, behovet av att fokusera på handel och investeringar. Ett annat ämne var freds- och säkerhetsläget i vår region, särskilt på Afrikas horn där al-Qaida-lierade al-Shabaab har en närvaro, och där en utbrytargrupp svurit trohet till Islamiska staten. Vi diskuterade det och uppskattar Sveriges stöd där, att vi måste enas i kampen mot terrorism på ett mångsidigt sätt, såsom arbete mot radikalisering och genom underrättelsesamarbete.

...var Etiopien befinner sig om tio år:

– Om tio år kommer det att vara ett medelinkomstland, och det är det vi arbetar för nu. Vi vet hur vi tar oss dit, genom tydliga strategier och tydlig politik. Då kommer vi inte bara vara ett medelinkomstland, utan demokrati och myndighetsutövning kommer att ha stärkts.

...relationen med Sverige:

– Det är en av våra äldsta diplomatiska relationer. Det inleddes med de svenska missionärerna 1866, men framförallt i mitten av 1900-talet. Från 1947 formaliserades det. Sverige stödde Etiopiens jordbruks- och utbildningssektorer och även försvaret. Svensk militär tränade vår armé på den tiden, så vi har en väldigt lång relation.

...flyktingkrisen:

– Etiopien har tagit hand om 800 000 flyktingar. Självklart bidrar vi också, några migranter kommer från Etiopien och vi är ett transitland. Många migranter reser genom Etiopien, men vi har också det högsta antalet migranter i Afrika. Etiopien är ett fattigt land, men vi tar ett väldigt, väldigt stort ansvar där.

Utvecklingsfrågor, handel och investeringar var några av de frågor som Tedros Adhanom diskuterade med svenska regeringsföreträdare under sitt besök i huvudstaden. Men i möten med utrikesminister Margot Wallström (S) och biståndsminister Isabella Lövin (MP) luftades också de senaste månadernas oroligheter i Etiopien.

Enligt Human Rights Watch har hundratals människor dödats av etiopiska säkerhetsstyrkor i samband med demonstrationer i regionen Oromia. I flera rapporter beskrivs hur polisen skjutit urskillningslöst mot fredliga demonstranter och hur fängslade oppositionella torterats.

– Vi underströk framförallt att det är viktigt att de som har utfört de här morden ska ställas inför rätta, och att straffrihet är mycket dåligt om man ska kunna komma vidare med en demokratisk utveckling i Etiopien, säger Isabella Lövin till TT.

"Väldigt ledsamt"

Protesterna inleddes i samband med regeringens planer på en ny ekonomisk zon i Oromia, där farhågor fanns att markägare skulle förlora sin mark.

– Människor dödades och det är ledsamt. Att förlora ett endaste liv är väldigt, väldigt ledsamt, säger Tedros Adhanom när TT träffar honom i en svit på Grand Hotel i Stockholm.

Men han hävdar att många dödades av misstag i korseld eftersom beväpnade personer bland demonstranterna skjutit mot och dödat poliser.

– Det började som en fredlig demonstration. Och regeringen var beredd att ge efter, till och med överge sina planer (på den ekonomiska zonen) vilket den också gjorde. Men problemet var att där fanns våldsamma personer med en annan agenda.

Ska utredas

Tedros Adhanom säger att regeringen nu har tillsatt en utredning om vad som hände i Oromia.

– Vi får se vad som gick fel och sedan ta itu med utmaningarna.

Enligt Tedros Adhanom måste ekonomisk och demokratisk utveckling gå hand i hand för att höja välståndet i det etniskt och religiöst mångfacetterade landet. Men han antyder att där finns stora utmaningar.

– Etiopien är en väldigt ung demokrati. Den är ny och under konstruktion. Den är inte mer än 20 år gammal. Så hur befäster vi den?

– Vi är övertygade om att demokrati och utveckling är oerhört viktigt för att vårt land ska överleva.

"Pressfrihet relativ"

Enligt Amnesty International är yttrandefriheten oerhört begränsad i Etiopien och journalister flyr landet av rädsla för hot och förföljelser. Tedros Adhanom säger att pressfrihet är någonting som är relativt men att han själv skulle vilja se en friare press i Etiopien – när "omständigheterna tillåter".

– Det går inte att betrakta medierna isolerade, utan bara tillsammans med alla de förändringar som krävs inom det politiska systemet, vilka vi verkligen arbetar med.