Fakta: De vill till Vita Huset

Nomineringsmötena i Iowa är starten på primärvalsprocessen som syftar till att Republikanerna respektive Demokraterna ska utse varsin kandidat inför presidentvalet den 8 november. Tre demokratiska och elva republikanska aspiranter kvarstår i kampen om nomineringarna.

Demokrater:

Namn Titel Stöd nationellt i procent Stöd i Iowa

Hillary Clinton tidigare utrikesminister och senator 51,6 47,3

Bernie Sanders oberoende senator från Vermont 37,2 44,0

Martin O'Malley tidigare guvernör i Maryland 2,2 4,4

Republikaner:

Namn Titel Opinionsstöd nationellt i procent Stöd i Iowa

Donald Trump affärsman 35,8 30,8

Ted Cruz Texassenator 19,6 24,5

Marco Rubio Floridasenator 10,2 14,5

Ben Carson pensionerad neurokirurg 7,6 8,5

Jeb Bush exguvernör i Florida 4,8 3,8

Chris Christie New Jersey-guvernör 3,0 2,7

Rand Paul Kentuckysenator 2,4 3,3

John Kasich Ohio-guvernör 2,4 2,7

Mike Huckabee tidigare Arkansasguvernör 2,2 2,5

Carly Fiorina tidigare HP-chef 1,8 2,2

Rick Santorum tidigare Pennsylvaniasenator 0,4 1,0

Fakta: Iowa

Iowa ligger i Mellanvästern i USA. Delstaten gränsar till Minnesota i norr, Nebraska och South Dakota i väster, Missouri i söder och Wisconsin och Illinois i öst.

Har drygt 3,1 miljoner invånare varav 3,4 procent är svarta och 5,6 procent spansktalande så kallade latinos. Huvudstad är Des Moines.

Uppkallad efter indianfolket Ioway, som bott länge i området.

Kallas också Hawkeye-staten, som en hyllning till indianhövningen Black Hawk (Svarta höken) som ledde Saukfolket som också bodde i Iowa.

Är en av USA:s främsta producenter av nötkött, fläskkött, majs, sojabönor och spannmål.

Källa: US Census Bureau, Iowa.gov, Statesymbolsusa.org med flera

Vermontsenatorn Bernie Sanders flåsar den förra utrikesministern Hillary Clinton i nacken. Dagen före valet ligger han bara tre procentenheter bakom henne, enligt Real Clear Politics sammanställning av de senaste opinionsmätningarna i delstaten.

– Vi kommer att vinna nomineringsmötet på måndag kväll om valdeltagandet blir högt. Om det blir lågt förlorar vi, sade Sanders vid ett valmöte i statens huvudort Des Moines i helgen.

Lockar skaror

Hillary Clinton, som i många månader beskrivits som storfavorit i kampen om Demokraternas presidentnominering, leder förvisso i de nationella mätningarna. Men hon har mött en svår motståndare i Bernie Sanders, som lockar stora skaror väljare med sitt budskap om en politisk revolution. Den vithårige Vermontsenatorn Sanders kallar sig för demokratisk socialist, han vill skapa ett USA med större socialt skyddsnät à la Skandinavien.

Det väcker ilska hos många republikanska väljare, som anser att statsapparaten vuxit sig för stor under sittande president Barack Obamas tid. Republikanerna anser också att Obama är för vek mot terrorgrupper som Islamiska staten, något som får gehör hos väljare som är rädda efter bland annat masskjutningen i San Bernardino.

Farlig klyfta

Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines, säger till TT att de olika världsbilderna, den växande polariseringen mellan partierna, oroar honom.

– Den utnyttjas av kandidaterna, närs av internet och vissa radioprogramledare och den är farlig för landet.

Val fungerar enbart när förloraren faktiskt förlorar värdigt, resonerar Goldford.

– I nuläget utmålar vissa republikaner det som att Amerika kommer att gå under om de förlorar. Motståndet mot Obama kan vara en västanfläkt jämfört med motståndet mot näste demokratiske president – om en sådan väljs.