Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuelas oljeberoende ekonomi har drabbats hårt av det låga oljepriset. Den senaste tiden har krisen eskalerat med stigande inflation, tomma butikshyllor och brist på mediciner och el. Samtidigt har landet drabbats av torka.

Enligt landets officiella statistik föll BNP med 5,7 procent i fjol medan inflationstakten var 180 procent.

Oppositionen anklagar regeringen för misskötsel av landet. Regeringen skyller i sin tur på ekonomiskt sabotage från landets elit.

I januari införde president Nicolás Maduro ett "ekonomiskt undantagstillstånd". Den 13 maj infördes ett fullskaligt undantagstillstånd. Dekretet ger bland annat den venezolanska armén utökade befogenheter att distribuera matvaror och upprätthålla ordningen, och regeringen får mer makt att ingripa i ekonomin.

Oppositionen har lämnat in vad man säger är närmare två miljoner namnunderskrifter, tillräckligt för att sätta igång en process om en folkomröstning för att avsätta Maduro. Initiativet avfärdas av regeringen.

Undantagstillståndet i Venezuela sattes på prov när oppositionen samlades till protester för tredje dagen för att protestera mot det dekret som ger Maduro utökade maktbefogenheter. Polis och militär stängde av centrala delar av Caracas för att hindra demonstranter att mötas. De missnöjda samlades i stället i angränsande gränder. De viftade med flaggor och skanderade "regeringen kommer att falla".

Höjt tonläge

Kongressen, där oppositionen har majoritet, röstade på tisdagen emot dekretet om undantagstillstånd, som man menar undergräver demokratin. Men beslutet kan köras över av landets högsta domstol, som ses som lojal med regeringen.

– Om Maduro tillämpar dekretet, låt honom rulla ut stridsvagnarna. Vi kommer inte att acceptera det, jag uppmanar landet att trotsa dekretet. Jag säger till FAN (militären) att sanningens minut närmar sig, sade oppositionsledaren Henrique Capriles på en presskonferens på tisdagen.

President Maduro svarade med en egen presskonferens där han fördömde vad han anser vara en internationell kampanj för att bereda vägen för en statskupp.

Ska medla

Maduro anklagade USA för att ha ett finger med i spelet när det gäller landets kris, och sade att amerikanskt spionflyg nyligen kränkt landets luftrum. Han lovade samtidigt att inleda en politisk "motoffensiv" och avfärdade oppositionens folkomröstningskrav.

En medlingsdelegation, ledd av den spanska expresidenten José Luis Zapatero, anlände på tisdagen till Venezuela för att försöka inleda en dialog mellan oppositionen och regeringen, skriver El Mundo.

Det 60 dagar långa undantagstillståndet utlystes i fredags och syftar enligt regeringen till att tackla energikrisen, varubristen och potentiella säkerhetshot.