– Miljöpartiet har förlorat sin själ och drunknat i regeringen.

Bertil Torekull, MP-språkröret Gustav Fridolins "mentor", till Expressen om en ny opinionsundersökning som visar att stödet för partiet har fallit till den lägsta nivån på sju år.

Fakta: Opinionen enligt Demoskop
00#0000000PartiStöd i procentFörändring*S27,3+1,0MP5,7-0,7V5,4-1,6M23,8+1,8L6,3-0,1C7,4+0,3KD2,9-0,7SD18,7+0,2

I procentenheter jämfört med förra mätningen. Inga statistiskt säkerställda förändringar.

Undersökningen gjord 5–12 januari 2016.

1 251 intervjuer genomfördes.

Frågan löd: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Källa: Demoskop/Expressen.

– Miljöpartiet har förlorat sin själ och drunknat i regeringen, säger språkröret Gustav Fridolins "mentor" Bertil Torekull till Expressen.

MP:s partisekreterare Anders Wallner konstaterar att det alltid är svårt att kommentera förändringar som inte är statistiskt säkerställda.

– Men jag tror att Miljöpartiet behöver bli stoltare över de framsteg som nu sker i Sverige, som de historiska klimatinvesteringarna och våra skolsatsningar som gör att barnen nu får mer tid med sina lärare.

Samtidigt ökar stödet för regeringspartnern Socialdemokraterna. Partiet får 27,3 procent, en uppgång med 1,0 procent jämfört med förra mätningen. Men partisekreteraren Carin Jämtin säger till tidningen att hon inte nöjer sig med siffran.

I mätningen är Moderaterna näst största parti och Sverigedemokraterna tredje störst. Båda ökar, och det gör även stödet för Centerpartiet. Liberalerna minskar något, och Kristdemokraterna minskar 0,7 procentenheter till 2,9 procent.

– Det är tuffa siffror för oss, säger partisekreteraren Acko Ankarberg till tidningen.

Vänsterpartiet minskar 1,6 procentenheter till 5,4 procent.

– Vi går fram i de andra mätningarna, så vi är lite skeptiska, säger partisekreteraren Aron Etzler till Expressen.