– Jag utgår från att de har haft allmänhetens bästa för ögonen.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT när han tar Säkerhetspolisen och rikspolischefen Dan Eliasson i försvar.

Bakgrund: Jagad över hela Sverige

Detta här hänt sedan beslutet om höjd terrorhotnivå i Sverige:

18 november: Säkerhetspolisen (Säpo) går ut med att man höjer terrorhotnivån i Sverige från tre till fyra på en femgradig skala. En fyra innebär "högt hot". Beslutet fattades av Säpochefen Anders Thornberg. En man anhålls i sin frånvaro i utredningen som gäller förberedelse till terrorbrott.

19 november: Bild på den misstänkte mannen publiceras i flera medier, men Säpo vill inte kommentera bilden utan hänvisar till förundersökningssekretess. På kvällen gör polisen ett tillslag mot ett asylboende i Boliden utanför Skellefteå och en man grips. Efter gripandet spärras polishuset i Skellefteå av och under natten vaktar polis utanför. Mannen som grips, Mutar Muthanna Majid, anhålls och ett första förhör genomförs.

20 november: Fortsätta förhör hålls med den misstänkte Mutar Muthanna Majid. Enligt Rikspolisen Dan Eliasson hämtades även ett "antal personer" till förhör efter torsdagens tillslag mot asylboendet i Boliden. 22-åringen tilldelas en offentlig försvarare, advokat Ola Salomonsson.

21 november: Mutar Muthanna Majid nekar till brott, uppger hans advokat till Aftonbladet. Senast klockan 12 på söndagen måste åklagare Hans Ihrman begära den terrormisstänkte mannen häktad, eller släppa honom fri.

22 november: Åklagarmyndigheten uppger på förmiddagen att den misstänkte mannen, Mutar Muthanna Majid, släpps på fri fot och att han inte längre är misstänkt.

Misstankarna mot mannen avskrevs den 22/11 2015. Här motiverar Eric Ljunggren, ansvarig utgivare på Metro, beslutet att publicera hans namn.

►LÄS MER: Därför publicerade Metro namnet på 22-åringen

Bara någon timme innan en begäran om häktning skulle inkomma släpptes 22-årige Mutar Muthanna Majid, friad från alla terrormisstankar.

Majids advokat Ola Salomonsson vet inte var hans klient är efter frisläppandet.

– Han är säkerligen omhändertagen och får säkert hjälp. Man är väldigt klar över att man inte släpper den här klienten med en plastpåse i handen och låter honom åka hem.

När Majid ringer till sina vänner i Boliden på kvällen från ett hotellrum är medier på plats.

– Jag mår bra, säger han via tolk till Aftonbladet.

– Jag är glad att få kontakt med familjen och mina vänner, fortsätter han.

Enligt Salomonsson kommer Majid inte bo kvar i Boliden, där han greps i torsdags, men han kommer stanna i Sverige.

– Men om det här föranleder honom att ändra sig vet jag inte.

"Mår bra"

Det är oklart om det finns någon hotbild mot Majid. Men enligt Säpo har han erbjudits "stöd i samverkan med andra myndigheter" för sin fortsatta vistelse i Sverige, exempelvis med boende.

TT: Det är någon slags skyddsåtgärd?

– Jag kan inte gå in på det, svarar Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Inrikesminister Anders Ygeman tycker att det är naturligt att polisen får ut en bild på en eftersökt person, men han beklagar att en oskyldig greps.

– Men det är positivt att saken har kunnat redas ut.

"Allmänhetens bästa"

Att en person kan bli efterlyst och uthängd, som det visar sig utan någon grund, kommenterar Ygeman så här:

– Jag tror tyvärr att det är talande för den samhällsstämning som råder efter de fasansfulla terrorattackerna i Paris.

Ygeman har fortsatt förtroende för Säkerhetspolisen och rikspolischef Dan Eliasson, som efter gripandet talade om att inblandade poliser förtjänade "guldstjärnor".

– Jag utgår från att de har haft allmänhetens bästa för ögonen.

Majid greps på ett asylboende efter att ha varit efterlyst i två dagar. Han levde öppet, med sitt eget namn på dörren.

Advokat kritiserar

Advokat Thomas Olsson har haft flera terrormisstänkta klienter och har kraftigt kritiserat svenska myndigheter. Han anser att Säpo nu öppet måste redovisa skälen för sina beslut, som kan innebära "irreparabel skada" för Majid. Enligt Olsson har Säpo uppenbart agerat "närmast i panik" och tydligt saknat kompetens för att korrekt bedöma sin information.

– Då måste man naturligtvis se över arbetsmetoderna. Jag tror att det är en förtroendefråga, säger Olsson.

Advokat Ola Salomonsson säger att alla nu har ansvar för att hantera Majid som helt oskyldig, men Salomonsson är inte kritisk mot Säpo.

– De har ett material som de inte kan blunda för. De måste göra någonting åt det. Gör de ingenting åt det då skulle jag vara väldigt upprörd.

Hotnivån mot Sverige kvarstår som hög och utredningen fortsätter, enligt vice chefsåklagare Hans Ihrman.

– Det finns ingen misstänkt i dagsläget. Däremot finns det uppgifter och omständigheter som vi måste utreda vidare, antingen för att finna någon som kan lagföras eller för att avskriva det här helt och hållet, säger han till TT.