Fakta: Tidigare misstänkta mord i år

25 januari: En 22-åring kvinna knivdödas på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal. Senare kommer uppgifter från Migrationsverket om att den misstänkte mördaren är över 18 år. Den första mindre rättspsykiatriska undersökningen visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning. Mannen är häktad för mordet på kvinnan och för mordförsök på en pojke på boendet.

13 februari: En man dödas och tre personer skadas vid bråk på ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn. En 20-årig man är häktad, misstänkt för mord och tre fall av grov misshandel. Mannen nekar till brott.

– Än så länge har vi ingen motivbild. Vi har de här tre gripna och nu gäller det att så exakt som möjligt kunna fastställa vem som har gjort sig skyldig till vad, säger Stefan Wickberg, presskommunikatör vid polisen i Örebro, till TT.

Det var vid femtiden i morse som larmet kom till polisen. På plats vid asylboendet hittade polisen den skadade mannen, som fördes till sjukhus där han senare avled. Enligt uppgift till polisen ska han bland annat ha knivskurits i halsen. Två män greps direkt på platsen. Den tredje försvann när polisen kom men kunde gripas vid 10.30-tiden.

– Det gick helt odramatiskt till. Han anmälde sig själv inne i Lindesberg, säger Wickberg.

Alla boende

Samtliga inblandade ska vara boende på asylboendet. De misstänkta gärningsmännen ska alla vara i 30-årsåldern. De förhörs i detta nu.

– Nu gäller det att säkra allt som kan hjälpa oss och få fram teknisk bevisning. Det andra är att samla in uppgifter som olika människor har, säger Stefan Wickberg.

– Det tredje är att fastställa så exakt som möjligt vem som har gjort vad. Alla har väl inte hållit i samma kniv, rimligtvis.

"Risk för våld"

Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger till TT att detta är en "oerhört tragisk händelse" och att han följer utvecklingen noga.

Det finns hela tiden en risk för våld på asylboendena, medger han.

– Här är ofta människor som dels får vänta väldigt länge, dels från början befinner sig i en situation som är väldigt frustrerande. De har flytt från ett land och de får inga besked. Nu vet vi inte bakgrunden i just det här speciella fallet, men vi har ju förstärkt bevakningen och fördubblat antalet vakter på asylboendena.

– Vi kanske måste vara beredda att göra mer, men vi ska komma ihåg att vi har 100 000 människor i våra asylboenden, och under hösten fick vi förtäta ganska mycket så att människor får bo trångt, fortsätter Johansson.

Ska stötta

Boendet består av lägenheter i fyra fastigheter, enligt Migrationsverket, som nu har personal på väg till platsen.

– Vi kommer att stötta och finnas där för de som behöver det under helgen, säger Alexandra Elias, presskommunikatör vid myndigheten.