Fakta: Bytte namn till Iswap

Boko Haram tog upp vapen mot Nigerias regering 2009 med målet att införa en islamisk stat. Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa.

Boko Haram har anslutit sig till extremistgruppen Islamiska staten och kallar sig numera Iswap – "Islamiska statens västafrikanska provins".

President Muhammadu Buhari svors in som president i Nigeria den 29 maj förra året, bland annat med löften om att krossa Boko Haram innan årets slut. Efter en omfattande offensiv är gruppen "tekniskt sett" besegrad enligt regeringen, men attacker genomförs fortfarande.

Boko Harams våldsamma härjningar har drivit över två miljoner på flykt i regionen, fält ligger i träda och en del byar är helt tömda på mänskligt liv. Ironiskt nog tycks jihadisterna i Boko Haram nu falla offer för den livsmedelskris som de själva skapat, och i sin jakt på mat rapporteras de ha stulit stora mängder boskap de senaste månaderna.

– De behöver mat. De måste äta. De stjäl allt, säger Midjiyawa Bakari, guvernör i norra Kamerun till The New York Times.

Avskurna transportvägar

I delar av nordöstra Nigeria och i gränsregionerna har handeln nästan avstannat och tusentals personer står på randen till svält, enligt FN. I veckan överlämnade sig tiotals utmärglade Boko Haram-krigare frivilligt till militärtjänstemän i Nigeria, något som myndigheter tror kommer att upprepas den närmsta tiden.

– Deras transportvägar är avskurna. De är hungriga och har ingenstans att ta vägen, säger militärtalespersonen Rabe Abubakar till The New York Times.

Enligt beräkningar i början av februari hade Boko Haram stulit minst 4 200 boskapsdjur i Kamerun. I en attack stals dussintals cyklar, skottkärror och 150 får och getter. De avskurna transportvägarna gör att extremistgruppen fått svårt att köpa mat, bränsle och vapen och flera attacker har genomförts på cykel eller till fots.

Handelsstopp på marknader

För att hindra försäljning av stulna djur har delstatsregeringen i Borno i Nigeria nu beslutat att stoppa handeln på fyra boskapsmarknader. Dessutom har försäljningen av torkat kött förbjudits.

– All handel har avbrutits tills vidare för att säkerställa att inga offentliga platser förvandlas till platser där terroristers verksamhet finansieras, säger guvernör Kashim Shettima till nyhetsbyrån AFP.

Boko Haram har förlorat kontrollen över en stor del av territoriet som den tidigare kontrollerat, men genomför regelbundet självmordsdåd i norra Nigeria och Kamerun.