Fakta: Tre snabba om Syrienkriget

Vad handlar det om?

Regimkritiska protester som inleddes 2011 och som utvecklats till ett inbördeskrig med en rad inblandade parter. Assadregimen, jihadistiska extremistgrupper som IS, en samling syriska rebeller och kurdiska soldater håller alla delar av territoriet.

Vad har kriget fått för konsekvenser?

Över 260 000 syrier har dött i kriget. Miljontals har drivits på flykt, varav många har lämnat landet. Många gör den farliga resan över Medelhavet till Europa.

Hur har världen reagerat?

Iran, Ryssland och libanesiska Hizbollah stöder president Bashar al-Assad. Turkiet, Saudiarabien och Qatar står på den sunnidominerade oppositionens sida, tillsammans med USA, Storbritannien och Frankrike. Hizbollah och Iran har soldater på marken i Syrien, medan en USA-ledd allians och Ryssland genomför flygattacker.

Tiotusentals civila flyr för livet sedan regeringsstyrkor trappat upp våldskampanjen i och kring Aleppo. Många försöker nu ta sig till Turkiet, men gränsen i närheten av Aleppo har hållits stängd.

Men den turkiska utrikesministern Mevlut Cavusoglu lovar att gränserna kommer att vara öppna för flyktingar, och meddelar samtidigt att omkring 55 000 människor tros vara på väg mot gränsområdet.

Avskurna hjälpvägar

Striderna ställer också till problem för hjälporganisationerna. Nödhjälp från organisationen Mercy Corps har hittills nått omkring en halv miljon människor i norra Syrien varje månad. Men de eskalerande striderna har skurit av den viktigaste hjälpvägen in i Aleppo.

– Många är beroende av den här hjälpen för att klara sig från dag till dag, men möjligheten och kapaciteten att skicka in hjälp till staden har försämrats väsentligt, säger Dalia al-Awqati, programchef för Mercy Corps verksamhet i norra Syrien, till TT i telefon från turkiska Gaziantep.

Många som flyr hamnar i områden som utsätts för raketbeskjutning och flygattacker. De flesta har lämnat allt de äger bakom sig.

– Människor är oroliga för sin framtid, för sin egen och sina familjers säkerhet. De har redan flytt från våld och hamnar nu i områden där de utsätts för nya våldsamheter. Men de har inget val, ingen annan utväg, säger al-Awqati.

Trots att Mercy Corps sedan länge arbetat med att hjälpa nödställda internflyktingar norr om Aleppo, väntade sig organisationen inte en ny flyktingström av den här storleken. Och Dalia al-Awqati tror inte att vi sett det värsta än.

– Det senaste året har läget försämrats kraftigt, och det kommer att bli ännu värre. Konfliktens intensitet ökar, villkoren försämras och det är civilbefolkningen som lider mest.

Vändpunkt i kriget

I veckan har västländer anklagat Ryssland och den syriska regimen för att sabotera fredssamtalen genom den våldsamma militära offensiven. Washington har krävt att Moskva ska stoppa sin kampanj för att hjälpa president Bashar al-Assad.

Och det finns all anledning att hålla ögonen på utvecklingen i Aleppo-provinsen, som varit ett av de viktigaste fästena för den syriska oppositionen. Rebellerna är på reträtt på många håll, och faller området i regimens händer kommer det att innebära en helt ny verklighet.

– Det är en vändpunkt i kriget. Oppositionen ville göra Aleppo och (angränsande) Idlib till basen för ett "fritt Syrien". Det är över nu, säger Fabrice Balanche vid tankesmedjan Washington Institute till nyhetsbyrån AFP.

Oppositionen och omkring 350 000 civila står nu inför risken att regimens soldater belägrar Aleppo, en förödande taktik som använts i tidigare rebellfästen som Homs.