Fakta: Burundi

Burundi är ett av världens fattigaste länder, med en liknande befolkningssammansättning som det på 90-talet folkmordsdrabbade Rwanda. Landet skakades av ett blodigt inbördeskrig med etniska förtecken mellan 1993 och 2005, med hundratusentals döda. Kriget fick sitt slut i samband med undertecknandet av det så kallade Arushaavtalet.

2005, efter det första demokratiska parlamentsvalet sedan inbördeskriget, valdes Pierre Nkurunziza till president, och omvaldes 2010. Den burundiska grundlagen och Arushaavtalet stipulerar att en president bara kan väljas om en gång i direkta val. Presidentlägret menar att den första mandatperioden inte ska räknas, eftersom Nkurunziza då tillsattes av parlamentet.

I konfliktens spår det senaste året har hundratals burundier dödats och över 260 000 flytt landet. Människorättsgrupper har åtskilliga gånger kritiserat regeringen för tortyr, utomrättsliga avrättningar och gripanden. Bland andra EU och USA har infört sanktioner mot landet.

Palmträdens kronor rasslar när den varma vinden sveper fram över landskapet. En gyllene strandremsa skymtar nedanför sluttningarna, därefter den mäktiga Tanganyikasjön som ett blåglittrande täcke.

Det ser ut som hämtat ur en glossig resebilaga, men de som kommer hit till Lusenda i östra Kongo-Kinshasa är inte turister. Flyktinglägrets tältdukar av vit presenning blir nästan självlysande i det skarpa solljuset, sorlet av tiotusentals röster ekar mellan kullarna.

Mariam Habonimana har sovit sin första natt här. Hon flydde från sitt hem i Burundis huvudstad Bujumbura dagen före, med man och sex barn.

– Kulorna ven omkring oss, vi sprang från hus till hus för att komma bort, berättar hon, medan grannarna samlas runt henne för att lyssna.

Slog ned hårt

Situationen i hemlandet har varit svår länge, men familjen försökte härda ut. De var kvar medan demonstrationerna i staden blev allt våldsammare, när granaterna exploderade i city och när det började dyka upp döda kroppar på gatorna om morgnarna. De flydde inte ens när unga män i oppositionskvarteren började beväpna sig för att slå tillbaka polisens räder.

– Men i förrgår började polisen skjuta i vårt kvarter, vi vågade inte gå ut ur huset på ett dygn. Det gick verkligen inte att vara kvar längre, säger hon.

Det har gått lite mer än ett år sedan konflikten i det lilla centralafrikanska landet exploderade. President Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp för omval till en tredje mandatperiod sågs som ett brott mot grundlagen av såväl omvärlden som inhemsk opposition, kyrka och universitetsstudenter.

Huvudstaden skakades av våldsamma upplopp. När fraktioner inom militären sedan genomförde ett misslyckat kuppförsök, såg regeringen sin chans att slå ner upproret. Fristående medier stängdes, tusentals greps, och regeringskritiker hotades, flydde eller mördades.

I dag finns i princip ingen öppen opposition kvar i Burundi, men våldet har inte upphört. Armén framstår som djupt splittrad, flera nya rebellgrupper har bildats och de senaste veckorna har två höga generaler mördats. Rädslan växer för ett fullskaligt inbördeskrig. En kvarts miljon människor har flytt det lilla tiomiljonerslandet det senaste året.

Svårt sluta döda

De 16 000 som lever i kongolesiska Lusenda utgör en mycket liten andel av dem. I den krigshärjade provinsen Södra Kivu, där lägren ligger, opererar ett 30-tal olika rebellgrupper. Centralmakten saknar kontroll. Att människor alls söker skydd på en plats som denna säger mycket om situationen på andra sidan gränsen.

34-årige Lawi vaknade en natt för två månader sedan av att medlemmar i regeringspartiets ungdomsförbund förde bort hans bror. Två dagar senare hittades broderns livlösa kropp på gatan. Lawi flydde utan något annat än kläderna på kroppen, i en fiskebåt över Tanganyikasjön.

– Det är alldeles för nära till Burundi, jag känner mig rädd hela tiden, säger han och sveper med armen ut över vattnet, där konturerna av hemlandets berg skymtar som en mörk skugga i soldiset.

Lawi tror inte att han kommer att kunna återvända hem igen på länge. Unga män som inte är medlemmar i regeringspartiet har blivit levande måltavlor, och han tror att det kommer att bli inbördeskrig igen.

Det tror sexbarnsmamman Mariam också, där hon sitter på marken under den vita FN-presenningen. Det här har pågått för länge och blivit för allvarligt, säger hon.

– När människor väl har börjat döda varandra är det svårt att få dem att sluta.