"Usama bin Ladin hade förmodligen beundrat IS. Han satsade på fel strategi, han ville knäcka den långt bort liggande fienden USA först."

Per Jönsson, Mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet, apropå femårsdagen av terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladins död.

Fakta: Så dödades bin Ladin

Augusti 2010: Efter flera års spaning mot en högt betrodd al-Qaida-kurir knyts Usama bin Ladin till ett hus i Abbottabad, nordost om den pakistanska huvudstaden Islamabad. Underrättelsetjänsten konstaterar att det sannolikt hyser en "toppterrorist".

Februari 2011: USA:s president Barack Obama bedömer uppgifterna tillräckligt trovärdiga för att börja planera ett tillslag.

Våren 2011: Den pakistanske läkaren Shakil Afridi lyckas för underrättelseorganet CIA:s räkning ta blodprover på invånarna i huset, med ett vaccinationsprogram mot hepatit B som täckmantel. Afridi avtjänar nu ett 23-årigt fängelsestraff för bland annat förräderi.

29 april 2011: Obama ger order om en räd, enligt vissa källor efter "fotografiska bevis" på bin Ladins existens.

2 maj, kl 01 (pakistansk tid): USA-helikoptrar från Afghanistan landar i Abbottabad och en specialstyrka attackerar huset. 45 minuter senare åker de igen, medförande bin Ladins döda kropp.

2 maj, kl 08.30 (pakistansk tid): Obama bekräftar i ett tv-tal att terrorledaren dödats.

Källa: TT:s arkiv

Fakta: Dåd som tillskrivs Usama bin Ladin

26 februari 1993: Explosion i källaren till World Trade Center i New York dödar sex människor och sårar ett tusental.

25 juni 1996: Lastbilsbomb vid USA-bas i den saudiska staden Dhahran dödar 19 amerikaner och skadar närmare 400 människor.

7 augusti 1998: Bomber exploderar nästan samtidigt vid USA:s ambassader i Kenya och Tanzania. 224 dödas, mest afrikaner, och över 5 000 skadas.

12 oktober 2000: Självmordsdåd mot amerikansk jagare, USS Cole, dödar 17 marinkårssoldater och skadar 38 i den jemenitiska hamnstaden Aden.

11 september 2001: Flygkapningsattackerna mot främst World Trade Center och försvarshögkvarteret Pentagon på USA:s östkust dödar omkring 3 000 människor.

11 april 2002: Självmordsattack med tankbil dödar 21 personer, varav 14 tyskar, vid en synagoga på ön Djerba i Tunisien.

Oräkneliga ytterligare attentat med jihadistiska förtecken har utförts av al-Qaida, grupper med band till al-Qaida eller av personer som inspirerats av al-Qaida.

Källa: TT:s arkiv

Bakgrund: Usama bin Ladin

1957: Usama föds som den 18:e av byggmagnaten Muhammad bin Ladins söner, i en syskonskara på fler än 50 totalt. Hans mamma Alia Ghanem var omkring 15 år. Usama föddes i Riyad, datumet är oklart, och tvingades snabbt lämna bin Ladin-klanens bostadskomplex för att i stället leva med sin mamma och styvfar.

I mitten av 1970-talet studerar han ekonomi och affärsadministration i Jidda.

Han beskrivs som from och tystlåten. Umgås med radikaler med anknytning till Muslimska brödraskapet.

Från 1984 engagerad i biståndsinsatser och stöd till miliser längs gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. Börjar efter hand också förse dessa med vapen.

1988: al-Qaida bildas. Bryter med Muslimska brödraskapet.

1991: Går i exil från Saudiarabien i Sudan. Konflikt med kungahuset rörande relationen till USA. Förlorar medborgarskapet 1994.

1996: Tvingas bort från Sudan. Fatwa om att amerikanska soldater bör dödas. Till Afghanistan. Anklagas av USA för terror i Saudiarabien.

1998: Bomber mot USA-ambassader i Kenya och Tanzania. 224 dör. President Bill Clinton utnämner honom till USA:s främste fiende.

2000: Attack mot örlogsfartyget USS Cole. 17 döda.

2001: Attackerna mot New York och Washington den 11 september. Nära 3 000 döda. President George W Bush vill se honom tillfångatagen "död eller levande". Lever på flykt, tros bland annat gömma sig i gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan.

2011: Dödas av amerikanska specialsoldater i en räd mot en villa i Abbottabad i Pakistan. Hade minst tre kända fruar och tiotals barn.

Källa: Reuters

– al-Qaida är lite starkare i dag, jämfört med för fem år sedan... Och det är möjligt att (jihadiströrelsen) IS vann på att Usama bin Ladin blev avrättad i stället för ställd inför domstol. Han blev en martyr för många inom rörelsen, säger Per Jönsson, Mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet.

På tredje våningen

Den nattliga räden har återberättats otaliga gånger och finns beskriven i böcker och Hollywoodfilmer. Det var strax efter midnatt den 2 maj 2011 som fyra helikoptrar med ett 80-tal specialsoldater landade nära villan i Abbottabad. USA hade fattat misstankar om att terrorledaren befann sig där efter flera års spaning mot en al-Qaida-kurir.

Usama bin Ladin hittades på tredje våningen och ska ha skjutits i huvudet. Ytterligare tre män och en kvinna dödades i det 40 minuter långa tillslaget. Terrorledaren ska ha identifierats av sin hustru, med hjälp av fotografier och slutligen med DNA-tester. Men USA valde att inte offentliggöra de "ohyggliga" bilderna av liket, av rädsla för starka reaktioner. Kvarlevorna begravdes till sjöss i norra delen av Arabiska havet, bara timmar efter de dödande skotten.

Folkrättsbrott?

Redan dagarna efter insatsen väcktes frågor om huruvida räden, som skedde utan vetskap från pakistanska myndigheter, var ett brott mot folkrätten. Då var det många som applåderade att bin Ladin – som anses ligga bakom bland annat terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001 – oskadliggjorts, inklusive statschefer och höga FN-företrädare.

I dag ifrågasätter Per Jönsson att supermakten USA "gjorde mord till en acceptabel handling" och inte ställde terrorledaren inför rätta. Och Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att USA:s president Barack Obama inte lyckats kapitalisera så mycket på insatsen som många trodde.

Dessutom utrotades ingalunda den våldsamma jihadism som al-Qaida kom att bli synonym med. Men åtminstone delvis har stafettpinnen tagits över av den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS), som vuxit fram ur en mindre grupp som 2004 svor trohet till Usama bin Ladin.

Dröm om kalifat

Våren 2011, ungefär samtidigt som den nattliga räden planerades och genomfördes, skakades arabvärlden av uppror och folkliga demonstrationer med krav på demokrati. I Syrien ledde protesterna till oroligheter som mynnade ut i inbördeskrig. Militant sunnimuslimska IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi, var inte sen att utnyttja den konflikthärjade regionen i sin kamp för visionen om ett kalifat, en stat enligt rörelsens extremt stränga tolkning av islamisk lag. Drömmen om ett kalifat var även Usama bin Ladins. Men varken han eller efterträdaren Ayman al-Zawahri var organisatörer i klass med al-Baghdadi.

"Klassiska" al-Qaida, som enligt den pakistanske terrorexperten Farhan Zahids forskning i dag har celler i över 60 länder, är särskilt starkt i Jemen och i Syrien (genom al-Nusra-fronten). Men det är strategiska och mediekunniga IS som lockar västerländska rekryter och skapar stora rubriker.

– Usama bin Ladin hade förmodligen beundrat IS. Han satsade på fel strategi, han ville knäcka den långt bort liggande fienden USA först. IS däremot riktar in sig på att bygga ett kalifat i Syrien och Irak och sprida det över världen. Det har större genomslagskraft, säger Per Jönsson.

– Den våldsbejakande jihadismen är nog här för att stanna.