– Det Storbritannien som Skottland röstade för att stanna i 2014 finns inte längre, säger Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon till BBC.

Fakta: Valresultatet

Brexitförespråkarna vann torsdagens folkomröstning med 51,9 procent av rösterna, medan 48,1 procent röstade för att stanna. Resultatet innebär att lämna-sidan vann med mer än en miljon röster.

Det officiella valdeltagandet var 72,2 procent.

I England och Wales röstade de flesta för att lämna, medan stanna-sidan fick störst stöd i Skottland och på Nordirland.

Fakta: Skottland

Skottland var ett självständigt kungarike fram till 1707 då landet ingick i politisk union med England, grunden till dagens Storbritannien.

Skottland har ett visst självstyre och fick ett nytt eget parlament 1999. Det kallas ofta Holyrood efter platsen där parlamentsbyggnaden ligger i Edinburgh.

Skotska nationalistpartiet (SNP), som leds av Nicola Sturgeon, har 63 av de 129 platserna i parlamentet.

Skottland har 5,2 miljoner invånare. I torsdagens omröstning röstade 62 procent av skottarna för att stanna i EU, jämfört med 48 procent i Storbritannien som helhet.

Frågorna om hur det brittiska utträdet egentligen ska gå till har sedan torsdagens folkomröstning blivit allt fler.

EU kräver att Storbritannien så snart som möjligt begär utträde, så att separationsprocessen kan börja. Men premiärminister David Cameron sade i sitt avgångstal i fredags att det är upp till hans efterträdare att göra. Vilket innebär att sker tidigast i oktober.

– Att dra ut på det bara för att det ska passa det brittiska Konservativa partiets strategi skadar alla. Därför väntar vi oss att den brittiska regeringen levererar nu. Toppmötet på tisdag är rätt tillfälle, säger EU-parlamentets ordförande Martin Schulz till tidningen Bild am Sonntag.

Kan dröja

Formellt är landet en vanlig EU-medlem fram till den dag Storbritannien formellt ansöker om utträde. Och bland brexit-motståndare har ett litet hopp börjat spira om att chockvågorna som resultatet skapat ska få britterna att vänta ytterligare med att trycka på knappen.

– Rent tekniskt kan man dra ut på det hur länge som helst. Men politiskt kan man inte vänta hur länge som helst, eftersom brexitsidan som vann väntar sig att det kommer att hända inom överskådlig tid, säger Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet och expert på brittisk politik.

► LÄS MER:  Politiker runt om i Europa vill också göra en Brexit

På söndagen hade över tre miljoner britter skrivit under ett upprop för att hålla en ny folkomröstning om EU-medlemskapet.

– Konstitutionellt är det fullt möjligt att backa ur. Man har inte ens ansökt om att få träda ut än. Det skulle gå att sätta ihop en ny folkomröstning i morgon. Men politiskt är det nog inte möjligt, säger Mikael Sundström.

Hotar med veto

Förvirringen om hur separationen ska gå till ökade ytterligare när Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon sade att det skotska parlamentet kan försöka blockera Storbritanniens utträde ur EU, genom att lägga in sitt veto.

En majoritet av skottarna röstade 2014 emot självständighet, men nu har förutsättningarna förändrats, anser Sturgeon.

– Det Storbritannien som Skottland röstade för att stanna i 2014 finns inte längre, säger hon till BBC.

► LÄS MER:  Experten: Så påverkar Brexit dina sparpengar

Grundlagsexperter i Storbritannien är oense om det skotska parlamentet har möjlighet att iscensätta ett veto.

– Vi är inne i den första konvulsionsfasen nu. Den här kartan har massor av vita fläckar, säger Mikael Sundström.

Från Tyskland kom på söndagen en maning om besinning och eftertanke till de brittiska politikerna.

– Politikerna i London bör ta sig tid att tänka igenom konsekvenserna av brexitbeslutet, sade Angela Merkels stabschef Peter Altmaier, som samtidigt han poängterade att han inte ifrågasatte själva utträdet, till Reuters.