Andra matbluffar
Finalisterna
Nybergs ländfilébluff 1 580 röster

Genom att ge bakdelen av grisen (alltså skinkan) det finare namnet ”ländfilé” skapade Nyberg en ny specialitet som kunde säljas dyrare. Men miljöförvaltningen uppskattade inte försöket och i somras fick företaget byta namn. 

Nestlés vällingsbluff 980 röster.

Marknadsförs som ”naturell” men innehåller det konstgjorda aromämnet vanillin.  

Ridderheims patébluff 867 röster

”Tant Juliette original recept” för tankarna till en traditionell mörkelpaté och i och med att patén lanserades beskrev man innehållet som ”uteslutande naturliga råvaror”. Tio E-nummer, palmolja, växtfiber och jästextrakt gav produkten en självklar plats på listan.

Lönnebergas renkorvsbluff 859 röster

Endast 20 procent av innehållet i produkten ”Renkorv med tranbär” består av just renkött.  Metro uppmärksammade den gris-och nötfyllda korven. 

Det är organisationen Äkta vara som för första året delar ut utmärkelsen som ingen egentligen vill ha,”Årets matbluff”.

– Utmärkelsen sätter press på industrin att bli bättre. Det blir en röst från konsumenterna om att företag som lurar konsumenterna inte är okej, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare och tf ordförande för Äkta vara.

Av 50 nominerade varor blev vinnaren Valios laktosbluff. Hack i häl kom Nybergs deli, som sålde vatteninsprutad skinka som filé.

►LÄS MER:  Här avslöjar Martin, 25, Media Markts prisbluff

Totalt röstade 6 000 personer på den bluff de tyckte var skulle bli Årets matbluff 2015.

– Det var över förväntan och det visar att många är intresserade av hur industrin marknadsför sig, säger Björn Bernhardson.

Metro uppmärksammade Valios bluff som handlade det om att företaget, som är marknadsledande inom laktosfritt, ville in på de ordinarie mejerihyllorna.

De hällde samma laktosfria filmjölk, eller Kefir som de kallar det, i förpackningar märkta både laktosfri Kefir och vanlig Kefir. Men de tog fem kronor mer betalt för den laktosfria – trots att det var exakt samma innehåll.

– Vi beklagar, det har aldrig varit vår avsikt att lura någon. Men det är inte någon hälsorisk att äta laktosfria produkter, därför bedömde vi att vi kunde göra så här, sa Linda Öhrman, kommunikationschef på Valio till TT när det uppdagades. 

För att det inte skulle vara uppenbart för konsumenten tog de bort ”laktaenzym” och laktoshalten från ingrediensförteckningen, vilket tidningen Hunger avslöjade. Efter avslöjandet sa Valios kommunikationschef att den vanliga Kefiren skulle slutas säljas i början av 2016.

►LÄS MER:  Företag: Vi har uppfunnit nyttig choklad