Rapporteringen av den fruktade vinterkräksjukan är igång, men säsongen har inte riktigt dragit igång ännu, förklarar Elsie Ydring, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Själva larmet har inte gått igång ännu. Det är svårt att säga när det kommer att hända. Vi tittar på sökningar på ”vinterkräksjuka” hos 1177 Vårdguiden. När den nått ett visst tröskelvärde så kan man säga att spridningen i samhället är igång. Det brukar vara någon gång i slutet av november, men det är lite olika från är till år. 

LÄS MER: "Trendbrott i antalet vinterkräksjuka"

Elise Ydring säger att skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka är att magsjuka kan vara bakteriell, orsakas av en parasit, virus eller en rad andra smittämnen. Vinterkräksjukan orsakas av ett virus, caliciviruset.

– Ibland pratar man om magsjukeutbrott när man pratar om vinterkräksjuka också. Man kan till exempel säga att man är magsjuk på grund av calicivirus, alltså vinterkräksjuka, lika gärna som man kan säga att man är magsjuk på grund av att man ätit kyckling och fått i sig salmonella. Magsjuka fungerar mer som ett samlingsnamn, och sedan kan magsjukan bero på olika orsaker. 

Huruvida det är vinterkräksjuka man är drabbad av eller inte vet man egentligen inte förrän man gör en provtagning som analyseras.

LÄS MER: "Var femte immun mot vinterkräksjuka"

20 procent av befolkningen bär en viss genvariant som gör att man inte kan bli smittad av den vanligaste sortens vinterkräksjuka. 

– Men även om man bär på den genvarianten så finns flera olika virus inom den virusfamiljen där vinterkräksjuka ingår, och man är fortfarande mottaglig för de andra. 

Det bästa sättet att skydda sig mot vinterkräksjuka är att ha en god handhygien.

– Det gäller att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Handsprit skyddar inte mot viruset, men man kan använda det som ett komplement, säger Elise Ydring. 

Vinterkräksjukan

Om du fått vinterkräksjukan är det vanligast att du är sjuk i 1-3 dygn. 

Så smittar vinterkräksjukan:

  • Genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer.
  • Genom närkontakt med kräkningar.
  • Genom mat som hanteras av smittade personer.

Så kan du undvika att bli smitta:

  • Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten efter varje toalettbesök och inför varje måltid.
  • Använd flytande tvål och pappershandukar på offentliga platser.
  • Undvik bufféer.
  • Besök inte smittade personer. 

Så kan du undvika att smitta andra:

  • Ha en noggrann och frekvent handhygien.
  • Laga inte mat när du är sjuk.
  • Ha en noggrann personlig hygien.
  • Undvik offentliga platser när du är sjuk.
  • Stanna hemma minst två symptomfria dagar efter sjukdom.

Källa: Folkhälsomyndigheten.