EU – Innebär att 95 procent av ingredienserna är ekologiska. Alla steg i produktionen har kontrollerats av en kontrollmyndighet eller ett kontrollorgan. För att en produkt ska få en EU-märkning är inte konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel tillåtna och läkemedel för djur. Finns på alla typer av livsmedelsprodukter som uppfyller kraven.

► LÄS MER: Här är världens nyttigaste livsmedel

KRAV – Produkten uppfyller samma krav som varan med EU märkning plus KRAVs egna kriterier. Inte bara mat och dryck utan även butiker och restauranger kan få märkningen. För KRAV-märkt finns regler som omfattar socialt ansvarstagande, tillsatser, djuromsorg och minskad klimatpåverkan.

SVENSKT SIGILL – Är en märkning som innebär att varan garanterat är svensk. Några av märkningens ledord är god djuromsorg och minskad påverkan på vattendrag och miljö.

FAIRTRADE – Är en produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Exempel på krav för att få märkningen är att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor och att barnarbete och diskriminering motverkas. FAIRTRADE ställer även krav på miljöhänsyn i alla delar av produktionen.

► LÄS MER: Så fixar du ett schysst julbord – utan att grisen får lida

DEMETER – Uppfyller EU märkningens kriterier samt ställer egna kriterier. Gödsel får användas i begränsad mängd och ska komma från djuren på gården. Vad gäller djuromsorg så ställer märkningen krav på välbefinnande och djurhälsa så som att djuren måste ges utevistelse.

SOIL ASSOCIATION – Uppfyller EU märkningen och ser det önskvärt att hela verksamheten är ekologisk. Strävar efter att vilt växt- och djurliv ges skydd och utrymme.

100% Veganskt godkänd av djurens rätt – En märkning att hålla utkik efter om du inte vill ha kött på julbordet. Innebär att produkten inte innehåller några animaliska produkter utan är helt vegetabilisk.