Det här betyder de olika ämnena:

Emulgeringsmedel: Har en förmåga att minska ytspänningen mellan två ämnen som egentligen inte går att blanda. Medlet används för att göra en sådan blandning stabil. Kan också användas för att bevara vissa egenskaper i produkten under transport och lagring – till exempel utseende och strukturen.

Stabiliseringsmedel: Det är svårt att ange exakt vilka ämnen som tillhör den här ämnensgruppen. Det beror på att till exempel förtjockningsmedel, emulgeringsmedel och andra tillsatser ofta kan ha stabiliserande funktioner.

Modifierad stärkelse: Stärkelse är en livsmedelsråvara, men den betraktas som tillsats om den ändras med kemisk process. Beroende på vilken process som används får man fram olika egenskaper.

Färgämnen: Används för att återställa den ursprungliga färgen hos ett livsmedel som fått sin färg påverkad i processen, göra ett livsmedel mer tilltalande eller ge färg åt färglösa livsmedel. 

Förtjocknings- och geleringsmedel: Kan lösas eller finfördelas i vatten och kan då bilda en trögflytande läsning eller gel.

Ett urval av E-ämnen som finns i vissa glassar:

E 407 (Karragenan): Framställs ur en särskild art rödalg.

E 410 (Fruktkärnmjöl): Främställs ur Johannesbrödträdets frön.

E 412 (Guarkärnmjöl): Framställs av guarväxtens frön. 

E 471 (Mono- och diglycerider av fettsyror): Framställs av ätbara fetter och oljor eller glycerol och fettsyror.

E 476 (Polyglycerolpolyricinoleat): Framställs syntetiskt ricinojla och glycerol.

E 150b (Sockerkulör; kaustiksulfitprocesseen): Färgämne som framställs genom upphettning av socker.

KÄLLA: Livsmedelsverket.se

En klassisk glass innehåller ofta råvaror som äggula, grädde, mjölk och socker. Men som Metro tidigare skrivit innehåller de flesta pinn- och strutglassar i butik i stället tillsatser som glukossirap, skummjölk, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel och e-ämnen.

– Skälen till det här är flera. Fabrikören vill att råvarorna ska vara så billiga som möjligt samtidigt som glassarna ska vara lätta att tillverka och transportera. Och det enklaste sättet att uppnå det är med tillsatser, säger Ivar Nilsson, redaktör på ideella föreningen Äkta vara.

Ivar Nilsson.

Ivar Nilsson.

Privat

Foto:

LÄS MER: "Trots kritiken – alkoglassen säljs i matbutik igen"

Han tycker det är synd att så få glassar innehåller det som en glass borde innehålla.

– Den stora nackdelen är att konsumenten kan bli lurad. Stabiliseringsmedel används bland annat för att kunna blåsa in mer luft i glassen och aromer och färgämnen för att bättra på smak och utseende när man har sparat in på råvarorna. Jag vet att det går att göra pinn- och strutglass med färre eller till och med inga tillsatser.

Bland de nya glassarna hos GB Glace, Sia Glass och Triumf Glass som Ivar Nilsson kommenterar nedan finns det en hel rad med tillsatser.

LÄS MER: "Glasstjuvar härjar i Munkedal"

På glassföretagen menar man att tillsatserna är nödvändiga för att produkten ska ha en bra hållbarhet och att glasstillverkning hemma i liten skala inte är samma sak som industriell tillverkning i stor skala.

 – Glassen skall vara välsmakande, ha rätt mjukhet, konsistens och dessutom problemfritt hålla hög kvalité genom hela transportkedjan, ända från fabriken hela vägen till konsumentens hand. För att garantera detta behövs vissa tillsatser i glassen och naturligtvis tillsätter vi inga tillsatser utan funktion, säger Riitta Jantunen, presskontakt på GB Glace.

Hon säger att de endast använder tillsatser som är godkända av EU.

– De vanligaste emulgerings- och stabiliseringsmedlen härstammar från naturliga källor. Som jämförelse kan nämnas att ett vanligt äpple innehåller 14 olika E-nummer. 

Stefan Carlsson, marknadschef på Sia Glass, säger att de jobbar med att ha en så ren produkt som möjligt.

– Tillsatserna måste vi ha för att kunna tillverka glassen rent produktionsmässigt. Sådant kommer man inte ifrån helt enkelt. Och vissa tillsatser måste vi ha gör att kunna konservera och få en stabil produkt. 

LÄS MER: "Här är glassarna som försvinner ur GB:s sortiment"

Anders Müntzing, vd på Triumf Glass, säger också att om man tillverkar glass utan tillsatser så får man inte samma hållbarhet och konsistens. 

– Emulgeringsmedel och stabiliersingsmedel är 0,6 procent i blandningen bara. Det är inga farliga ämnen alls, det är bland annat havsalger. Man måste ha det för att få en bra produkt som klarar av temperaturschocker i butiker så att glassen inte blir isig och kornig. I våra ekologiska glassar har vi inga sådana medel, utan där använder vi äggula i stället.

Ivar Nilsson har nedan kommenterat innehållet i fem av de nya glassarna hos GB Glace, Sia Glass och Triumf Glass. Utöver det presenteras ett urval av andra populära glassar och dess ingredienser.