Riktlinjer för inomhustemperaturer

För hög eller för låg temperatur kan innebära hälsoeffekter och enligt Miljöbalken ska fastighetsägare kontinuerligt kontrollera inomhustemperaturen för att motverka negativa hälsoeffekter bland de boende.

En lufttemperatur på under 18 grader anses som en olägenhet för männikors hälsa. Rekommenderad lufttemperatur är 20 till 23 grader. Så fort temperaturen sjunker under 20 grader är det fastighetsägarens skyldighet att undersöka varför temperaturen är låg så fort

Betalar du för varmhyra, vilket innebär att kostnaden för värme och vatten är inräknad, så är det hyresvärden eller styrelsen i bostadsrättsföreningen du ska vända dig till beroende på om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt.

Temperaturen mäts en meter upp från golvet och en bit in i rummet. Golvtemperaturen får inte vara lägre än 16 grader.

Vad gäller drag så får inte luftens medelhastighet vara över 0,15 meter per sekund. Med undantag för när det är varmare än 24 grader då högre lufthastigheter kan accepteras.

Enligt riktlinjerna får det inte heller vara för varmt inomhus. Under sommaren är 26 grader max.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Efter ett par mildare dagar väntas temperaturen sjunka igen till helgen. Enligt SMHI:s prognos väntar uppemot 20 minus på flera håll i landet. 

Raggsockor i alla ära men en temperatur på under 18 grader är inte okej enligt Susanna Skogsberg. Hon hänvisar till Folkhälsomyndighetens rekommendationer som säger att temperaturen i en lägenhet ska ligga på mellan 20 till 23 grader. Riktlinjerna gäller både bostadsrätter och hyresrätter så länge man betalar för varmhyra. 

– Sedan får man tåla ibland att det tar tid innan systemen sätter igång, säger Susanna Skogsberg.

Tycker man att det känns för kallt i lägenheten ska man enligt henne göra en felanmäla så fort som möjligt. Till hyresvärden om du bor i hyresrätt och till styrelsen i bostadsrättsföreningen om du bor i bostadsrätt. Felanmäla bör du göra dels för att problemet ska kunna åtgärdas och dels på grund av att du kan ha rätt till ersättning.

– Har du kallt under en längre period kan du kräva hyresreducering, säger Susanna Skogsberg.

► LÄS MER: Så räddar du din Iphone från att dö i kylan

Temperaturen mäts en meter upp från golvet och en bit in i rummet. Om temperaturen är normal men det ändå känns kallt kan det enligt Susanna Skogsberg bero på att det drar. Vid en inomhustemperatur på uppemot 24 grader får det inte dra mer än 0,15 sekundmeter.

Fönster kan enligt Susanna Skogsberg kännas kalla. Men blir det isbildning så är det något som är fel.

– Då ska man kontakta hyresvärden för besiktning, säger hon.

– Men man ska inte acceptera att det är kallt i en vecka, säger Susanna Skogsberg.

Annika Kreokola från Torshälla vill flytta eftersom hon alltid fryser i sitt hem. Hon har felanmält och alla i hennes område har skrivit på en lista om att de tycker att det är för kallt och lämnat till hyresvärden Torshälla Fastigheter som skötte triften fram till och med den 1 januari.

– För att få upp värmen använder jag värmefläktar och köper massvis med värmeljus. Men det blir dyrt i längden, säger Annika Krekola.

► LÄS MER: Ny studie: Kallt väder 20 gånger dödligare än varmt väder

För ett par veckor sedan var en fastighetsskötare och kollade temperaturen i hennes lägenhet. Men då var det plusgrader ute och varmare i lägenheten. Hon känner sig överkörd och nonchalerad av hyresvärden som inte mäter draget.

– Det har varit kallt sedan jag flyttade in för två år sedan och i badrummet är det så kallt att det knappt går att sitta på toalettsitsen, säger hon.

Enligt Torshälla Fastigheters vd Monica Hed Johansson försöker de hålla en temperatur på 21 grader.

– Lägenheterna i området är till åren och kan vara lite dragiga jämfört med nya lägenheter. Men det är något vi tagit hänsyn till, säger hon. 

Enlig henne kan en hyresgäst möblering påverka temperaturen i lägenheten. Placerar du en soffa framför ett element så når inte värmen ut i rummet och hängs en tjock gardin framför termostaten till reglatorn luras termostaten att lägenheten är varm och sänker temperaturen. 

– Tycker hyresgästen att den har en kall lägenhet trots att temperaturen är som den ska så vet jag inte vad de ska göra. Men upplever de att temperaturen är lägre än 20 grader så ska de göra en felanmälan, säger Monica Hed Johansson.

Den 1 januari tog Eskilstuna Kommunfastigheter över driften i området. Metro har försökt nå den nya hyresvärden.