De här fick sparken

Använde polisbil privat och ofredade sin bror.

Polisinspektören har dömts för att vid många tillfällen ha använt ett polisfordon för privata ändamål – trots tidigare varningar. Hon har också fällts för att ha ofredat sin bror och dömdes till villkorlig dom. 

Stal från polishuset.

En polisinspektör erkände att han vid flera tillfällen mellan 2011 och 2013 stulit från olika förvaringsutrymmen i polishuset. Bland annat narkotikaklassade läkemedel.

Höll sig borta från jobbet.

En civilanställd assistent höll sig borta från jobbet under en lång sammanhängande tid. Arbetsgivaren hade trots upprepade försök inte lyckats få tag på henne. Det fanns inget läkarintyg och ingen rimlig förklaring gällande frånvaron.

Dömdes för hot, ofredande och försök till misshandel.

En assistent dömdes till skyddstillsyn för olaga hot, ofredande och försök till misshandel. Personen ska även genomgå vård.

Urval av de som fick behålla jobbet

Tidigare rattfyllerist dömdes för olovlig körning.

För några år sedan dömdes polisinspektören för grovt rattfylleri. 2013 dömdes personen för olovlig körning, grovt brott. Men polisen får behålla sitt jobb eftersom brotten kan ha begåtts på grund av hans alkoholberoende.

Besökte dejtingsidor under arbetstid.

Polisinspektören har uppträtt olämpligt mot en målsägande genom att prata om sexuella ämnen. Han har även besökt dejtingsidor på jobbdatorn under arbetstid – i mycket stor utsträckning. Hela 3 500 loggposter hittades.

Urval av varningar och löneavdrag

Avlossade skott på toalett.

En polis som var på toaletten råkade avlossa ett vådaskott med sitt tjänstevapen. Kulan gick igenom en vägg, genom en korridor och stannade till slut i en vägg på polisstationen. Polisen straffades med löneavdrag för fem dagar. Poliskommissarien har fått en varning för detta. 

Hotade ordningsvakt.

Poliskommissarien skulle på en restaurang tillsammans med en kvinna. Då blev kvinnan nekad i dörren på grund av hög berusningsgrad. Då visade kommissarien sin polislegitimation för ordningsvakten och sa: ”jag ska komma ihåg dig”.  

Lät anhörig skjuta i polishuset.

Polisinspektören tog med en anhörig till skjutbanan i polishuset och lät personen skjuta med tjänstevapnet. Därför fick polisen en varning av PAN.

Källa: Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd

När polisanställda utreds för brott eller tjänstefel hamnar ärendet hos Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, PAN. De tar sedan beslut om de anställda även ska straffas med löneavdrag, varningar eller avsked.

Förra året sparkades två poliser och två civilanställda. Det framgår av PAN:s verksamhetsrapport för 2014, som Metro har tagit del av.

LÄS MER: Rätten: Misshandel av otrogen fru inte lika allvarligt

En av de avskedade är en polisinspektör som har erkänt upprepade stölder från en polisstation. Han har bland annat stulit narkotikaklassade läkemedel. Enligt PAN ansågs han ”utgöra en säkerhetsrisk” – och avskedades.

En annan är en polis som har använt ett polisfordon privat och dessutom ofredat sin egen bror. Förutom en villkorlig dom kostade det henne jobbet.

Men av totalt 44 avskedsärenden lades de allra flesta ner, 40 stycken under 2014. En polis som dömdes för grovt rattfylleri för några år sedan dömdes återigen under 2013, denna gång för grov olovlig körning. Men polisen fick fortsätta arbeta, bland annat för att personen har visat att hen vill komma tillrätta med sitt alkoholberoende.

LÄS MER: Ja, polisen hade bara fyra polisbilar i hela Jämtland

Varje år publicerar PAN sin verksamhetsrapport om de ärenden som har prövats under det gångna året. Totalt inkom 115 ärenden förra året. Förutom de som avskedades så varnades 32 personer och 12 fick löneavdrag.

– Det är sådana ärenden där man har konstaterat att det inte är brott, där åklagaren har lagt ner eller inte har inlett förundersökning. Då kan det bli en varning eller löneavdrag, säger Eva Söderström Paalzow, arbetsrättsjurist på Rikspolisstyrelsen.

LÄS MER: Polisanställd skickade knarkpaket till ambassad