Fakta: Överförs från person till person

Huvudlusen är en platt och gulvit insekt som blir upp till tre millimeter lång och lever i hårbotten på människor. De är grå eller genomskinliga men mörknar när de sugit blod. Äggen (gnetter) är cirka en millimeter långa, gulvita och sitter fastklibbade på hårstråna nära hårbotten.

Den som får löss kan drabbas av klåda och eksem och få varbildande infektioner i hårbotten. Men många får bara lindringa besvär.

Löss överförs oftast genom direktkontakt mellan människor.

Källa: Nationalencyklopedin, Apoteket

– Den största försäljningen är när skolorna drar igång efter lov, men oftast i september, säger Anna Hulldin, apotekschef i Borås, till TT.

I fjol gick hela tolv procent av Apotekets totala försäljning av lusmedel över disk i just september. Dubbelt så mycket lusmedel såldes då mot i maj, som är lugnast på lusfronten.

Skol- och förskoleverksamheten drar igång i augusti. Men det kan dröja lite innan lössen hunnit sprida sig.

– Det kan också ta lite tid innan lössen har vuxit till sig och att man upptäcker dem. Det är inte alltid det kliar i början, säger Hulldin.

Hennes råd är att luskamma barnen redan före skolstart för att kontrollera. Vid kamning i torrt hår är ett tips att hålla ett vitt papper eller en spegel under. På så vis upptäcks löss och ägg lättare när de trillar ur håret.

Om löss upptäcks är lusmedel behandlingen – och förskola, skola, anhöriga och andra barnen träffat bör larmas.

Anna Hulldin uppmanar till luskamning även under några veckors tid efter behandling med lusmedel.

– Det kan vara så att man inte lyckats med behandlingen eller att man har smittats på nytt.