Så påverkas du av stormen

Tågtrafiken på sträckorna Malmö-Ystad-Simrishamn och Kävlinge-Teckomatorp-Helsingborg ställs in från klockan 21 respektive 20.30. Banorna kommer att besiktas under måndagsförmiddagen innan trafiken släpps på igen.

På sträckorna Furet-Värnamo-Nässjö samt Vaggeryd-Jönköping och Kalmar-Rimforsa via Hultsfred fortsätter trafiken dygnet ut men banorna kommer att besiktas under måndagsförmiddagen och då kommer bussar att ersätta tågen.

Destination Gotland ställer in turer från Nynäshamn söndag kväll, från Visby måndag morgon och även Oskarshamn måndag kväll.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar allmänheten att inte ge sig ut i onödan, och förbereda sig på strömavbrott. Har man en brunn som är eldriven bör man tappa upp vatten. Man ska se till att ha reservvärme och hålla sig aktivt informerad.

Scandlines-färjor har ställt in alla sina avgångar mellan Helsingborg och Helsingör. Stoppet gäller tills vidare. Avgångar mellan Gedser och Rostock väntas trafiken sätta igång igen 01.30 i morgon.

Källa: Destination Gotland, Trafikverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Scandlines

– Just nu har det kulminerat på Västkusten och i Skåne, säger Tomas Fyrby, jourhavande meteorolog på SMHI.

– Däremot är det fortfarande rejält blåsigt i Blekinge och på Ölands södra udde, som just nu är blåsigast.

Den kraftigaste vinden rör sig nu upp mot Gotland under de närmaste timmarna, enligt SMHI. Det drar därefter upp mot nordost, men lågtrycket "fylls ut lite" så där kommer det inte vara lika kraftig vind.

– Det kommer vara fortsatt blåsigt över Sydsverige men det värsta har antingen redan lagt sig eller håller på att lägga sig, säger Tomas Fyrby på SMHI.

Ölandsbron stängdes för trafik strax efter midnatt, sedan vindar på 32 meter i sekunden uppmätts på bron, rapporterar polisen i Kalmar län.

Orkanstyrka uppmättes sent i går kväll på kuststationen Hallands Väderö där de noterade 34 meter per sekund i vindbyarna, enligt SMHI.

Många vägar blockerades av omkullblåsta träd och det kom in flera rapporter om lastbilar som vält. På E6 vid Snapparp strax utanför Halmstad blockeras södergående körfält av en lastbil som vält och trafiken leds om.

De större vägarna ska enligt Trafikverket vara framkomliga. Däremot kan det vara problem på mindre vägar. Till exempel är väg 26 mellan Halmstad och Hylte helt blockerad av nedfallna träd i båda riktningarna.

– Ska man köra bil så får man vara beredd på att det kan ta tid, och att det kan finnas hinder på vägen, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Trafikverket meddelade under kvällen att alla tåg i södra Sverige ställs in. Under natten öppnades södra stambanan för trafik igen, liksom tågtrafiken på Öresundsbron som stängdes under några timmar för både bil- och tågtrafik.

Tågsträckan Alvesta-Kalmar är också öppen för trafik, medan det finns frågetecken för linjen Hässleholm-Karlskrona.

– Där har vi fått indikationer på att det kan finnas fel, så det finns risk att den inte kan öppnas för morgontrafiken, säger Denny Josefsson.

Även Destination Gotland och Scandlines-färjor mellan Helsingborg och Helsingör har ställt in turer under kvällen och måndagen.

I Halland och Skåne fick räddningstjänsten flera larm om fallna lyktstolpar, byggnadsdelar och träd.

Tiotusentals hushåll är utan el i Sydsverige – och antalet strömlösa hushåll väntas växa. Elbolagen Ellevio och Eon har kallat in extra resurser och höjt beredskapen inför stormen.

– Vi har en helikopter i beredskap för att kunna få en bra överblick av skadorna i morgon, säger Jonatan Björck, pressansvarig vid Ellevio.

I Danmark nådde Gorm orkanstyrka vid 19-tiden, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Bland annat ställdes toppmatchen i superligan mellan Midtjylland och FC Köpenhamn in av säkerhetsskäl.